top icon
Επικαιρότητα

Σε ποια ψηφιακά αρχεία ζητούν πρόσβαση οι ασφαλιστές;

H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς για ηλεκτρονική πρόσβαση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένα ψηφιακά αρχεία που αφορούν τα αυτοκίνητα.

Τα αρχεία στα οποία ζητά πρόσβαση η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) είναι τα παρακάτω:

Στο αρχείο αδειών κυκλοφορίας & τεχνικών χαρακτηριστικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με την πρόσβαση στο εν λόγω αρχείο (η οποία ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε εξαιρετικά χρήσιμα και αναγκαία για την ασφάλιση στοιχεία οχημάτων, όπως είναι η ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, ο αριθμός κυκλοφορίας, ο αριθμός πλαισίου, η ιδιοκτησία, καθώς και στα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω οχημάτων, όπως μάρκα, μοντέλο, κυβικά, ιπποδύναμη, έτος κατασκευής, είδος καυσίμου, κ.ά.

Στην ψηφιακή υπηρεσία “myAuto” του άρθρου 31 του ν. 4821 / 2021, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.). Η εν λόγω ψηφιακή υπηρεσία περιέχει επίσης σημαντικές για την εκτίμηση του κινδύνου και τη σύναψη της ασφάλισης οχήματος πληροφορίες, όπως είναι η θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία, η ύπαρξη τεχνικού ελέγχου του οχήματος (ΚΤΕΟ), η ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας κ.ά.

Στο ψηφιακό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και την ψηφιακή άδεια οδήγησης οχήματος του άρθρου 80 (ψηφιακό αποθετήριο εγγράφων) του ν. 4954 / 2022, η χρησιμότητα των οποίων για τον κλάδο θα έλεγα ότι είναι αυτονόητη.

Πέραν των ανωτέρω, η ΕΑΕΕ θέλει να συνεχιστούν οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικής φιλικής δήλωσης τροχαίου ατυχήματος, πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ήδη εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του φιλικού διακανονισμού ζημιών στη χώρα μας. Τέλος, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει οριστική επίλυση στο πρόβλημα της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ