top icon
Ελλάδα

Του έκλεψαν το αυτοκίνητο και η ασφαλιστική δεν τον αποζημιώνει με απόφαση του Αρείου Πάγου

Μια απόφαση του Αρείου Πάγου, που αφορά την κλοπή ενός αυτοκινήτου, αναμένεται να αλλάξει τα πάντα σχετικά με τις αποζημιώσεις.

Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η κλοπή του αυτοκινήτου που καταγγέλθηκε οφείλεται σε υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, καταλογίζοντάς του βαριά αμέλεια. Πιο συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε χώρο που δεν ήταν ασφαλής, περιφραγμένος, χωρίς φύλαξη, χωρίς φωτισμό και χωρίς κάμερες.

Έτσι, με απλά λόγια και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, δεν θα αποζημιώνονται για μερική ή ολική κλοπή αν τα αυτοκίνητό τους είναι σταθμευμένο σε μη ασφαλές σημείο.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, το σπορ αυτοκίνητο, μάρκας BMW, μοντέλο M3 coupe, με κινητήρα 4,0 λίτρων, ήταν ασφαλισμένο έναντι διαφόρων κινδύνων και μεταξύ αυτών κλοπή, για το ποσό των 90.000 ευρώ. Ένα βράδυ, περίπου στις 11 μ.μ., φεύγοντας από την επιχείρηση εστίασης που κατείχε, ο ιδιοκτήτης άφησε το ιδιωτικό αυτοκίνητό του στο χώρο στάθμευσης και πήγε στο σπίτι του με εταιρικό αυτοκίνητο.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε απόσταση 1.270 μέτρων από τον πιο κοντινό οικισμό, ενώ ο χώρος που βρίσκονταν το αυτοκίνητο δεν ήταν περιφραγμένος, δεν είχε φωτισμό και φυλάσσονταν, με την επιχείρηση του χώρου στάθμευσης να μένει κλειστή τις νυχτερινές ώρες. Επίσης το αυτοκίνητο δεν είχε συναγερμό.

Το επόμενο πρωί, που ο κάτοχος διαπίστωσε την απώλεια του αυτοκινήτου του, κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστου στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Η ασφαλιστική όμως αρνήθηκε να τον αποζημιώσει, καταλογίζοντάς του βαριά αμέλεια. Ακολούθησε αγωγή από τον ιδιοκτήτη, διεκδικώντας 79.200 ευρώ. Το εφετείο όμως δεν τον δικαίωσε, αποδίδοντάς του μάλιστα βαριά αμέλεια, εξαιτίας αυτής προκλήθηκε και η ζημιά αυτή.

Ακολούθησε προσφυγή στον Άρειο Πάγο, εκεί όπου ο επιχειρηματίας αξίωνε να αναιρεθεί η απόφαση του εφετείου. Κάτι που δεν έγινε, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση, επικυρώνοντας την εφετειακή απόφαση. Έτσι, ο επιχειρηματίας δεν αποζημιώθηκε για την απώλεια που υπέστη, με την απόφαση αυτή να αποτελεί δεδικασμένο και να ανοίγει νέο δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες που αφορά τις αποζημιώσεις για περιστατικά κλοπών.

[ΠΗΓΗ: protothema.gr]

Auto thief in black balaclava trying to break into car with screwdriver. Car thief, car theft

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ