top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Το σύστημα ασφάλειας που θα σώσει ζωές: Υποχρεωτικό στα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο

Ένα σημαντικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού γίνεται υποχρεωτικό για όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από τον Ιούλιο του 2024, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αυτοκίνητα νέας γενιάς διακρίνονται μεταξύ άλλων για την υψηλή ασφάλεια που προσφέρουν, καθώς είναι γεμάτα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που ανήκουν στο βασικό ή και στον προαιρετικό εξοπλισμό τους, προκειμένου να περιορίσουν τις συνέπειες ενός πιθανού ατυχήματος.

Έχοντας ως μεγάλο στόχο τη μείωση του αριθμού των θανάτων που προκαλούνται από τροχαία έως το 2050, η Ευρώπη θεσπίζει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Ονομάζεται GSR ή Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας. Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού.

Σύστημα ασφάλειας

Ένα νέο σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από τον Ιούλιο του 2024 είναι αυτό που ανιχνεύει την υπνηλία. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω υπέρυθρων ακτινών που διαβάζουν την κόρη του ματιού του οδηγού και μπορεί να διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος ή κουρασμένος. Ακολουθεί μια προειδοποίηση προκειμένου να επαγρυπνήσει τον οδηγό.

Το σύστημα διατίθεται ήδη σε κάποια μοντέλα που εστιάζουν στην ασφάλεια και την άνεση και διαθέτουν πλούσιο εξοπλισμό, ενώ οφείλει να είναι στον βασικό εξοπλισμό όλων των καινούριων αυτοκινήτων από την ημερομηνία που προαναφέραμε.

Σύστημα ασφάλειας

Ενδεχομένως η προσθήκη ενός ακόμα συστήματος ασφάλειας που έχει κάποιο συγκεκριμένο κόστος να παρασύρει και το συνολικό κόστος των αυτοκινήτων, ανεβάζοντας την τιμή τους. Η κατηγορία που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτή των B-SUV, που έχει μεγάλο ανταγωνισμό. Επίσης, τα πιο προσιτά μοντέλα, με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το κόστος και έτσι αυτό θα φανεί στις τιμές τους, οι οποίες αναμένεται να ανέβουν.

Από την άλλη, το σύστημα υπολογίζεται θετικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς με αυτό θα μειωθούν τα ατυχήματα. Έτσι, μπορεί αυτό να έχει αντίκτιπο και στα ασφάλιστρα, καθώς ένα πιο ασφαλές αυτοκίνητο θα μπορούσε να πληρώνει χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Σύστημα ασφάλειας

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ