top icon
Επικαιρότητα

Η Ελλάδα στην COP28 – Οι θέσεις της χώρας μας – Ένα ακόμη νησί μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη στο πρόγραμμα «GR-Eco Islands»

Με την ανάγκη δέσμευσης για δράσεις μείωσης εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πριν και μετά το 2030, προσέρχεται η Ελλάδα στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι (30 Νοεμβρίου -12 Δεκεμβρίου 2023).

Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5οC. Στις προσπάθειες αυτές λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά ευρήματα, βάσει των οποίων δραστικές και άμεσες μειώσεις εκπομπών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή δράσεων για την προσαρμογή στην αναπόφευκτη κλιματική αλλαγή σε αυτή τη δεκαετία, θα μειώσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους και στα οικοσυστήματα. Επίσης, είναι σημαντικό ο ενεργειακός τομέας να δει δραστική μείωση της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων αρκετά πριν το 2050 και οι εκπομπές να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το 2025.

COP28

Επιπρόσθετα, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις (100 δισ. δολάρια ετησίως) προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εστιάζονται σε εκείνες τις χώρες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα στις μικρές νησιωτικές χώρες και στις λιγότερο αναπτυγμένες. Και αυτό, προκειμένου να αναπτύξουν οικονομίες κλιματικά ανθεκτικές και να μπορέσουν να αποτρέψουν, να μειώσουν και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

GP eco ISLAND logo

Εξίσου σημαντικό είναι οι διατιθέμενοι πόροι να αξιοποιούνται πράγματι σε δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται η διασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας των χρηματοδοτούμενων δράσεων και επομένως διαφάνεια και λογοδοσία για να υπάρχει εμπιστοσύνη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων. Ο ρόλος της ιδιωτικής χρηματοδότησης είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να ενισχυθεί, μέσω και της διευκόλυνσης της δανειοδότησης των πιο φτωχών και ευάλωτων χωρών από μεγάλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με ευνοϊκούς όρους.

Στην COP28 η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο. Μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα John Kerry, θα παρουσιάσει το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Chalki

Στη δεύτερη εκδήλωση ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον Πρόεδρο της COP28 και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Στο Ελληνικό περίπτερο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει περισσότερα από 30 side events, όπου θα αναπτυχθεί όλο το εύρος της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εταιρείες και θα προβάλλονται και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής (www.greeceincop.gr), στην οποία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις θεματικές των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ