top icon
Επικαιρότητα

Κυκλοφόρησε το Greek Energy Market Report 2023 – Οι τάσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας

Σε εκδήλωση στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση Greek Energy Market Report 2023, η οποία εκπονήθηκε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) με την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία χαιρέτησε την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ενέργειας στον τομέα των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης, της ενεργειακής εξοικονόμησης και της αποθήκευσης ενέργειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στην πληθώρα νέων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας τα επόμενα χρόνια, οι οποίες χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και το REPowerEU, και τόνισε την σημασία της ανάπτυξης των ΑΠΕ, των νέων υποδομών φυσικού αερίου και της αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει τον ενεργειακό τομέα της χώρας, με την παροχή καινοτόμων λύσεων χρηματοδότησης, την υλοποίηση μεγάλων έργων – landmark projects και την μετάβαση στην νέα εποχή των εταιρικών διμερών συμβάσεων PPA.

Greek Market Report

Ο συντονιστής της έκδοσης Greek Energy Market Report 2023 Καθ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, παρουσίασε τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης και αναφέρθηκε στην δυναμική ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και στις προκλήσεις και ευκαιρίες, που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάγκη αυξημένων εξαγωγών πράσινης ενέργειας, την ανάπτυξη νέων υποδομών δικτύων και αποθήκευσης ενέργειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των νέων μορφών ενέργειας σε σχέση με τις υφιστάμενες τεχνολογίες.

Η έκδοση αποτελεί μία επιστημονική μελέτη που αναλύει σε βάθος το πλήρες φάσμα της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς, βασιζόμενη στα πιο πρόσφατα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο για επιχειρήσεις, για θεσμικά όργανα και φορείς της πολιτείας, επενδυτές και για όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για την αγορά της ενέργειας. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό στοιχείο της μελέτης, είναι η καταγραφή των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τάσεων στον τομέα της ενέργειας με ειδική έμφαση στη φετινή έκδοση στα διμερή συμβόλαια ενέργειας – Power Purchase Agreements.

Η έκθεση αποτελείται από εννέα διαφορετικά κεφάλαια που αφορούν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά το προφίλ της Ελλάδας, αναλύοντας τα βασικά δημογραφικά, μακροοικονομικά και κλιματικά στατιστικά και συγκρίνοντάς τα με την Ε.Ε., μαζί με μια ανάλυση της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Το δεύτερο κεφάλαιο δείχνει τις νέες στρατηγικές, πολιτικές και στόχους της Ελλάδας και της Ε.Ε. καθώς κινούνται προς την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στην εξάρτηση της Ε.Ε. από πρώτες ύλες και το ρόλο τους στην εφοδιαστική αλυσίδα της καθαρής ενέργειας.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τον κλάδο ηλεκτρισμό και θέματα όπως οι τιμές, η ηλεκτροπαραγωγή, η ζήτηση, οι εξαγωγές και οι ΑΠΕ. Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών στην ελληνική αγορά επίσης αναλύονται, όπως και η συμβολή των ΑΠΕ στην παραγωγή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Το κεφάλαιο 4 επικεντρώνεται στη σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, παρέχοντας τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για την αδειοδότηση, την ανάλυση αγοράς και τα νεώτερα για τη διείσδυση των ΑΠΕ σε σχέση με την Ε.Ε.

Το πέμπτο κεφάλαιο εξερευνεί την αγορά φυσικού αερίου στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και αξιολογεί την αντίδραση της Ε.Ε. και της Ελλάδας για μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο. Ειδική έμφαση δίνεται στη σημαντική άνοδο του LNG.

Το κεφάλαιο 6 αφορά το πετρέλαιο και τη διΰλιση, που παίζει σημαντικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς σχετίζεται με βασικούς οικονομικούς τομείς.

Το έβδομο κεφάλαιο παρέχει μια περιεκτική ανάλυση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας ως προς τους στόχους της.

Το όγδοο κεφάλαιο αναλύει τις τωρινές επενδυτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς. Καλύπτει τις καθαρές τεχνολογίες, τις επενδύσεις στην έρευνα ΑΠΕ και τις βιώσιμες επενδύσεις στα πλαίσια του ESG.

Το ένατο κεφάλαιο αφορά την ανάπτυξη των διμερών συμβολαίων και τους σχετικούς όγκους στην Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη. Επίσης, παρουσιάζονται οι πρόσφατες συμφωνίες στην Ελλάδα και η δυναμική της αγοράς.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη για τα μέλη της ΗΑΕΕ και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα κατά τη διάρκεια του 8ου Ενεργειακού Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Greek Market Report

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ