top icon
Επικαιρότητα

Ηλεκτροκίνηση 2024 – Βασικό εργαλείο το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού»

Για την ενίσχυση των υποδομών ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σημείων φόρτισης στη χώρα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στην εκδήλωση «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για το πολυδιάστατο θετικό αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην οικονομία και την κοινωνία, μίλησε μεταξύ άλλων και για θέματα υποδομών, που θα επιδράσουν θετικά στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Όπως ανέφερε, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Το ποσοστό των ταξινομήσεων των επαναφορτιζόμενων οχημάτων (αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών) κυμαίνεται πλέον στο 14%, από 0,4% το 2019. Την ίδια χρονιά σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν 58 σημεία φόρτισης. Σήμερα, ο αριθμός τους ανέρχεται στα 5.514, με στόχο να αναπτυχθούν 13.000 σημεία φόρτισης έως το 2025, με τη βοήθεια και του προγράμματος «Φορτίζω Παντού», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (υποβολή αιτήσεων ως τις 31 Μαΐου 2024).

Fortizo Pantou

Αντικείμενο του προγράμματος «Φορτίζω Παντού» είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων για την προμήθεια και εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σε αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες και χώρους στάθμευσης). Σκοπός είναι η εγκατάσταση περισσότερων από 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης.

Προς το σκοπό αυτό, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία συμμετοχής, υποβολής και αποδοχής αιτήσεων, o μηχανισμός υλοποίησης, o μηχανισμός πιστοποίησης της επίτευξης του στόχου σχετικά με την κλιματική αλλαγή, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δράσης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της δράσης «Φορτίζω Παντού» (δείτε εδώ τις 52 σελίδες ολόκληρου του προγράμματος). Φορέας υλοποίησης ορίζεται το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δικαιούχοι είναι εμπορικές εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, κοινωνικές συνεταιριστικές, κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις.

6ο-συνέδριο-ηλεκτροκίνησης-6th_ecomobility

Oι δικαιούχοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες

Κατηγορία Ι: Δικαιούχοι οι οποίοι θα έχουν την κυριότητα του ενισχυόμενου σταθμού φόρτισης ή θα έχουν την κυριότητα ή νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης των χώρων εγκατάστασης του σταθμού φόρτισης και θα έχουν συνάψει σύμβαση με Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΦΕΥΦΗΟ) εγγεγραμμένο στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ), για την εκπροσώπηση του σταθμού αυτού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.

Κατηγορία ΙΙ: Δικαιούχοι που θα έχουν την κυριότητα του ενισχυόμενου σταθμού φόρτισης και θα λειτουργούν οι ίδιοι ως φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης. Οι δικαιούχοι κατηγορίας ΙΙ, ήτοι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών επαναφόρτισης (ΦΕΥΦΗΟ) θα πρέπει είτε να είναι κύριοι και του χώρου εγκατάστασης των σταθμών φόρτισης είτε να έχουν συνάψει σύμβαση τουλάχιστον 5 ετών για την παραχώρηση πλήρους και ακώλυτης χρήσης με τους κύριους ή έχοντες νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης των χώρων εγκατάστασης. Οι δημόσια προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοκίνησης (ΟΤΑ) και σε αυτούς που ανήκουν σε άλλους, δημόσιους οργανισμούς.

Το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ειδικότερα από του Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ύψος της συνολικής ενίσχυσης που θα διατεθεί για τη δράση ανέρχεται σε 79.790.000 ευρώ και επιμερίζεται σε δύο πυλώνες.

fortizo pantou

Ποσό 29.921.250 ευρώ θα διατεθεί για την υλοποίηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) σε χώρους αρμοδιότητας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Ποσό 49.868.750 ευρώ θα διατεθεί για την εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης οι οποίοι δεν τελούν υπό την αρμοδιότητα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Fortizo pantou

Aπό αυτά, η υποκατηγορία Β1 (δημοσίως προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης επί των αξόνων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών) θα επιδοτηθεί με 14.960.625 ευρώ και η υποκατηγορία Β2 (δημοσίως προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης σε λοιπούς χώρους) με 34.908.125 ευρώ.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Ποσοστά επιδοτήσεων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ανά περιφέρεια

Fortizo pantou

fortizo pantou

Τα ανώτατα ποσoστά ενισχύσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε Δήμου για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων οι οποίοι τελούν υπό την αρμοδιότητα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού καθορίζονται ως κάτωθι: Άνω των 100.000 κατοίκων 50%, από 30.000 έως 100.000 κατοίκους 60% και κάτω των 30.000 κατοίκων 70%.

Fortizo pantou

Οι επιλέξιμες δαπάνες για την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών.

Fortizo pantou

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων είναι η 11η Μαΐου 2023, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2023. Η διάρκεια αυτή μπορεί να συντομευθεί, στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν πριν την ως άνω ημερομηνία. Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου και την καταχώριση των περιλαμβανομένων σε αυτό σταθμών φόρτισης στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2025.

Ηλεκτροκίνηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ