top icon
Επικαιρότητα

Μια ωραία πρωτοβουλία από την «ΟΣΥ ΑΕ»

Ένα λεωφορείο που σε φέρνει με τον ωραίο τρόπο πίσω, στην Αθήνα της δεκαετίας του ’70 ή και νωρίτερα, είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη όπου κι αν το συναντήσεις.

Στη δική μας περίπτωση, το είδαμε την Κυριακή το πρωί στο «Tροκαντερό», στο πλαίσιο του «19ου Concours d’Elegance» της ΦΙΛΠΑ. Το μπλε λεωφορείο με το λογότυπο της «ΟΣΥ ΑΕ» (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) είναι σε άριστη κατάσταση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δείγμα ιδιαίτερης προσωπικής φροντίδας από τους ανθρώπους που το διατηρούν σε λειτουργία.

Scania Vabis 1957

Στις ώρες που έμεινε στο χώρο και που φυσικά ήταν επισκέψιμο από το κοινό, δεν ήταν ποτέ άδειο. Και, το κυριότερο, κανείς δεν έμπαινε μέσα για μια «κλεφτή» ματιά και ύστερα να φύγει. Όλοι παρέμειναν για αρκετά λεπτά της ώρας εντός του λεωφορείου και καθισμένοι σε κάποια θέση, το μυαλό τους ταξίδευε ποιος ξέρει πού.

Scania Vabis 1957

Μια κυρία θυμήθηκε τον εισπράκτορα που έπλεκε στη διάρκεια της διαδρομής (αληθινό σενάριο, το έγραψαν και οι εφημερίδες της εποχής, αν δεν κάνουμε λάθος κεντούσε κιόλας), ενώ ένας άλλος κύριος αναρωτιόταν «μα πώς καπνίζαμε κάποτε εδώ μέσα, Αλεξάνδρας και Πατησίων γωνία καταμεσήμερο και κατακαλόκαιρο, σαν σαρδέλες μέσα και όρθιοι;»

Scania Vabis 1957

Η ΟΣΥ ΑΕ, τα σήματα της οποίας φέρει το πανέμορφο με τα σημερινά μας μάτια γαλάζιο λεωφορείο, φροντίζει να μας ενημερώσει για ιστορικό του με το παρακάτω σύντομο κείμενο: Τα μηχανικά μέρη και το πλαίσιο του λεωφορείου κατασκευάστηκαν το 1957 από την σουηδική εταιρεία Scania-Vabis. To αμάξωμά του κατασκευάστηκε στην Αθήνα, ένα χρόνο αργότερα, από την «Ι. Φίτσιος Ο.Ε». Η εταιρεία αυτή, που είχε την έδρα της στην συμβολή της Ιεράς Οδού με την Σπύρου Πάτση, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια και κατασκεύασε συνολικά 29 αμαξώματα λεωφορείων διαφόρων τύπων.

Scania Vabis 1957

Το έκθεμα στο «Τροκαντερό», που έφερε τους επισκέπτες του πολλά χρόνια πίσω σε μια διαφορετική Αθήνα, εκτελούσε τη Γραμμή 103 του 4ου ΚΤΕΛ Αθηνών και ήταν σε υπηρεσία έως τον Αύγουστο του 1981. Ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2009 από την Επισκευαστική Βάση της ΕΘΕΛ ΑΕ (σήμερα ΟΣΥ ΑΕ).

Scania Vabis 1957

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ