top icon
Επικαιρότητα

Nέος ΚΟΚ – oι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα

Στον οδηγό και όχι στο όχημα θα αποδίδονται οι ποινές του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.

Ο στόχος του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν είναι οι ποινές να έχουν τυφλό τιμωρητικό χαρακτήρα, αντιθέτως πρέπει να αποβλέπουν στη συμμόρφωση των οδηγών, γι αυτό πρέπει να είναι δίκαιες και να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κάθε παράβασης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής, μια σημαντική αλλαγή είναι ότι οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα. Όπως σημείωσε, θα έχουμε αυστηρές ποινές για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, αντικανονική προσπέραση, οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ.

Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι θα εισάγουμε το Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συλλέγει τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ, τα οποία και θα τα κατανέμει στους δήμους, αλλά αποκλειστικά για δράσεις οδικής ασφάλειας. Εάν όμως οι δήμοι, δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν, δεν θα τα παίρνουν. Παράλληλα, προανήγγειλε μια σειρά άλλων μέτρων που θα ενταχθούν στην επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ): Θα προτείνουμε συστηματικές επεμβάσεις όπως η δημιουργία ζωνών με όριο 30 χλμ./ώρα σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές, θα επανασχεδιάσουμε πολλές διασταυρώσεις σε συνεργασία με τους δήμους, θα προχωρήσουμε σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων, θα προβλέπουμε την αναβάθμιση οδοστρωμάτων και σήμανσης και θα υιοθετήσουμε μέτρα ήπιας κυκλοφορίας στα ιστορικά κέντρα.

Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί ένας μητροπολιτικός φορέας (ώστε να μη μπορεί κάθε αρμόδιος «να πετά το μπαλάκι» στον άλλο) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και τη συμμετοχή όλων των φορέων. Παράδειγμα, το ζήτημα της τροφοδοσίας: Είμαστε η μόνη πόλη στην Ευρώπη που τροφοδοτούμε τα εμπορικά καταστήματα, σχεδόν 12 ώρες την ημέρα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ