Επικαιρότητα Ελλάδα

Οι θέσεις του ΣΤΕΕΑΕ για την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση του Υπουργού Μεταφορών για την ενοικίαση επιβατικού αυτοκινήτου με οδηγό.

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε άμεσα σε ισχύ απόφαση των Υπουργείων Μεταφορών και Τουρισμού που ορίζει το ελάχιστο κόστος για τρίωρη ενοικίαση με οδηγό στα 180 ευρώ και για αντίστοιχη 30λεπτη στα 80 ευρώ, ποσά όχι μόνο ατεκμηρίωτα και εξωπραγματικά αλλά που απέχουν από κάθε επιδίωξη δημιουργίας κλίματος υγιούς ανταγωνισμού. Τα συναρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού θα έπρεπε, πριν καταλήξουν στην απόφασή τους, να λάβουν υπόψη ιδιαιτερότητες του κλαδου ενοικίασης αυτοκινήτων όπως: Τους διαφορετικούς (δεκάδες) τύπους αυτοκινήτων βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης, την εποχικότητα, βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου που οδηγεί σε απραξία της πλειονότητας του στόλου των αυτοκινήτων για πολλούς μήνες εκτός σεζον με διαμόρφωση των τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το γεγονός ότι ήδη έχουν κλειστεί συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες, καθώς η καλοκαιρινή σεζόν έχει ξεκινήσει και άρα αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται κρατήσεις στις συμφωνηθείσες χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα οι Επιχειρήσεις μας να βρεθούν φορολογικά παράτυπες και να αναγκασθούν να καταβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, η απόφαση αντιβαίνει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και επιβάλλει Ελάχιστο Κόστος σε υπηρεσία, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν έχει εφαρμοσθεί για κανέναν άλλον κλάδο. Θα έλεγε μάλιστα κάποιος ότι στην επιδίωξη της προστασίας του τελικού καταναλωτή ή και του ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος θα περίμενε «Ανώτατη Τιμή» και όχι «Ελάχιστη». Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΤΕΕΑΕ είναι γενικά αντίθετος σε κάθε καθορισμό τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει οι Υπουργοί Μεταφορών και Τουρισμού αρχικά να ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ την εφαρμογή της απόφασής τους και στη συνέχεια να την επανεξετάσουν, και εφόσον κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, να επαναπροσδιορίσουν τα ποσά σε επίπεδα που να αφορούν την πραγματικότητα. Και αυτό διότι, τα ποσά που ορίσθηκαν είναι υπέρογκα, δεν ωφελούν ούτε τους καταναλωτές, ούτε τους επιχειρηματίες και σίγουρα δεν βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς._Δελτίο Τύπου

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου