top icon
Επικαιρότητα

Ψηφιακός κόσμος σε 4 τροχούς

Έχοντας περάσει σε μια εποχή που ο ψηφιακός κόσμος θεωρείται δεδομένος, ας δούμε πόσο η τεχνολογία -σε επίπεδο λειτουργικών εφαρμογών- αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών. Πάντα, αναφορικά με τον κόσμο του αυτοκινήτου.

Καθώς η ζωή μας μεταμορφώνεται και ψηφιοποιείται ο πολίτης μπαίνει σε μια πραγματικότητα που μέχρι πρόσφατα φάνταζε ουτοπική. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως ακόμα να μην μπορούν να αξιοποιήσουν το όφελος, για τις γενιές που έρχονται, όμως, οι χαμένες ώρες για συναλλαγές στις ουρές του δημοσίου επιβάλλεται να γίνουν άγνωστη έννοια.

  Ψηφιακός κόσμος

Στα δικά μας, κοινώς στο χώρο του αυτοκινήτου, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr πλέον μπορούμε:

  • Να αντικαθιστούμε ψηφιακά την έντυπη άδεια οδήγησης με άδεια νέου τύπου, καθώς και να εκδίδουμε αντίγραφο της άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής.
  • Να ανανεώνουμε την άδειας οδήγησης λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους.
  • Να παραλαμβάνουμε ψηφιακά προσωρινή άδεια οδήγηση, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής εξέτασης. Με τον τρόπο αυτό οι νέοι οδηγοί μπορούν άμεσα να οδηγήσουν στην ελληνική επικράτεια αντί μιας σχεδόν τετράμηνης ή και εξάμηνης αναμονής, όπως καταγραφόταν παλιότερα.
  • Εκδίδουμε το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων – κάτοχοι ηλεκτροκίνητων ή οχημάτων χαμηλών ρύπων.
  • Υποβάλλουμε ψηφιακά αίτηση για μείωση ή διαγραφή προστίμου που επιβλήθηκε κατά τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ).
  • Προχωράμε στην ανανέωση ή και αντικατάσταση της κάρτας Ψηφιακού Ταχογράφου Οδηγού για επαγγελματίες οδηγούς.
Ψηφιακός κόσμος

(EUROKNISSI)

  • Εκτελούμε ηλεκτρονική πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση επιβατικού οχήματος ή δίκυκλου.
  • Ενημερωνόμαστε για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με τα στοιχεία του διαχειριστή, τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό των ρευματοδοτών και τον τύπο του φορτιστή, μέσω της εφαρμογής «reCharge».
  • Μεταβιβάζουμε όχημα χωρίς να απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών, μέσω της διαλειτουργικότητας των αντίστοιχων μητρώων της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Ενημερωνόμαστε από την υπηρεσία My Auto, που αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος. Μέσω του My Auto, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (πχ: άδειες κυκλοφορίας, έλεγχος ΚΤΕΟ, εξόφληση τελών κυκλοφορίας, ασφάλιση οχήματος κλπ).
  • Δημιουργούμε και να αποθηκεύουμε ψηφιακά αντίγραφα της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Ψηφιακός κόσμος

Με τις υπηρεσίες του gov.gr να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 1.500 και τις ψηφιακές συναλλαγές τα 800 εκατομμύρια, είναι προφανές πως με πρωτοστάτη τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, κάτι άλλαξε στη χώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ