top icon
Επικαιρότητα

Ελλάδα & Αυτοκίνητο – O ψηφιακός μετασχηματισμός σε πλήρη εξέλιξη το 2024

Όλη η πληροφόρηση σχετικά με το όχημα ενσωματώθηκε στο «MyAuto», ενώ τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για το point system. Στο Gov.gr Wallet, 1.033.092 πολίτες έχουν «κατεβάσει» το δίπλωμα οδήγησης και 193.018 το «MyAuto».

Ταυτόχρονα με τα προαναφερθέντα, ένα σύνολο διαδικασιών που αφορά στα διπλώματα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσα από τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί. Οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνται με επισκέψεις στις Υπηρεσίες, η δημόσια διοίκηση εξοικονομεί σημαντικά κόστη και αποκτά νέες δυνατότητες ελέγχου και διασταύρωσης δεδομένων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η ψηφιοποίηση μιας σειράς εγγράφων που ολοκληρώνουν το ψηφιακό πορτοφόλι των οδηγών. Με τα έγγραφα αυτά, ο οδηγός πλέον δεν θα χρειάζεται να ψάχνει στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του σε περίπτωση ελέγχων, αλλά θα μπορεί να κάνει απλά ένα διπλό κλικ στο πλαϊνό κουμπάκι του κινητού του και να τα έχει όλα διαθέσιμα, σε ψηφιακή μορφή. Πέρα λοιπόν από το δίπλωμα οδήγησης, ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, αν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας, αν το όχημά του είναι σε κίνηση ή ακινησία, το αποτέλεσμα του τελευταίου Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου και τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματός του. Παράλληλα μέσω του Gov.gr Wallet, ο πολίτης θα λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του, δύο εβδομάδες πριν τον επόμενο Τεχνικό Έλεγχο.

Ελλάδα & Αυτοκίνητο

Οι δράσεις ψηφιοποίησης συνεχίζονται με σειρά νέων υπηρεσιών που μεταξύ άλλων σχετίζονται με την εκπαίδευση των οδηγών, τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές. Η υπηρεσία Tap’N’Pay θα ξεκινήσει τον Μάρτιο από τις λεωφορειακές γραμμές Express για το αεροδρόμιο. Με αυτή ο επιβάτης θα μπορεί να επιβιβάζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας χωρίς να χρειάζεται εισιτήριο, απλά με τη χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο. Η υπηρεσία αυτή, η σύμβαση για την υλοποίηση της οποίας υπεγράφη από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα, θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο της αθηναϊκής μητρόπολης πριν το τέλος του 2024.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η δοκιμαστική περίοδος και ξεκινά η κανονική λειτουργία τριών νέων ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε ΚΥΑ τον Δεκέμβριο και είναι διαθέσιμες μέσω του Gov.gr. Η Ψηφιακή Πύλη Κινητικότητας συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες του Gov.gr που σχετίζονται με οχήματα σε μια ενιαία σελίδα, το auto.gov.gr, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να τις βρίσκουν, γιατί κάποιες από αυτές παραμένουν σχετικά άγνωστες. Η βεβαίωση βαθμών ποινής του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ ή Point System) παρέχει στον οδηγό άμεση πρόσβαση στους πόντους που ίσως έχει από τροχαίες παραβάσεις, ώστε να αποφύγει τη συγκέντρωση περισσότερων. Το πλήρες ιστορικό των ελέγχων ΚΤΕΟ, μεταξύ άλλων περιέχει τα χιλιόμετρα που καταγράφονται σε κάθε έλεγχο για ένα όχημα, πληροφορία που ενισχύει και τη διαφάνεια στις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ελλάδα & Αυτοκίνητο

Στην κατεύθυνση της διαφάνειας, ιδιαίτερη σημασία έχει μια σειρά ηλεκτρονικών μητρώων για οχήματα, φορείς και επαγγελματίες οδηγούς, όπως το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (ΜΕΜΟ). Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι, επειδή στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των πολιτών μέσω της διανομής προστίμων, το επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα της καταχώρησης στο ΜΕΜΟ για την ταξινόμηση εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν έχουν περάσει τον έλεγχο ΚΤΕΟ, δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων. Συγχρόνως, εισάγουμε ρυθμίσεις για τη διοικητική εκκαθάριση των τηρούμενων Μητρώων Οχημάτων, προκειμένου να αποσυρθούν από την κυκλοφορία οχήματα που δεν είναι τακτοποιημένα ως προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ