top icon
Επικαιρότητα

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Όλο και περισσότεροι οδηγοί αξιοποιούν το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυξάνονται σταδιακά οι οδηγοί που αξιοποιούν το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως έγινε γνωστό, το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έως τέλος Νοεμβρίου του 2022, ανέρχεται σε 17.801.

Με τον πρώτο κύκλο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», της οποίας η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περίπου 19.000 (9% αφορούν αυτοκίνητα, 22% δίκυκλα-τρίκυκλα, 69% ποδήλατα), από τις οποίες έως τέλος Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί περίπου 15.000 και πληρωθεί 8.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει δεσμευτεί για τις εγκεκριμένες αιτήσεις ως τώρα είναι 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

electric cars

Ο δεύτερος κύκλος της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» άρχισε στις 28 Ιουλίου 2022 και έχει αναδρομική ισχύ για δαπάνες, οι οποίες εκτελέστηκαν από 1η Δεκεμβρίου 2021. Με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων ο δεύτερος κύκλος δίνει υψηλότερα ποσοστά και ποσά επιδότησης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία θα αγοράσουν ή θα νοικιάσουν ηλεκτρικά οχήματα, συγκριτικά με τον πρώτο κύκλο και επιπλέον bonus για νέους ηλικίας 18-29 ετών. Παράλληλα, παραμένουν οι επιδοτήσεις για έξυπνους οικιακούς φορτιστές, για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.

electric cars

Τα στατιστικά του δεύτερου κύκλου στο τέλος Νοεμβρίου 2022 έχουν ως εξής:

  • Υποβληθείσες αιτήσεις: 10.500 περίπου, εκ των οποίων 28% αφορούν αυτοκίνητα, 37% ποδήλατα και 35% δίκλυκλα-τρίκυκλα.
  • Αιτήσεις που έχουν ενταχθεί σε αποφάσεις υπαγωγής: 1.700 περίπου.
  • Αιτήσεις που έχουν πληρωθεί: 300 περίπου.

Prasina taxi

Ο δεύτερος κύκλος της δράσης δεν περιλαμβάνει τα ταξί, για τα οποία είναι στη τελική φάση προετοιμασίας η δράση «Πράσινα Ταξί», που χρηματοδοτείται με πόρους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η δράση στοχεύει στην αντικατάσταση περίπου 2.000 παλαιών και ρυπογόνων ταξί με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με υποχρεωτική απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος.

electric cars

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ