top icon
Επικαιρότητα

ΥΠΕΝ: πόροι για την ηλεκτροκίνηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2021-2025

Σε καθεστώς δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 22 Αυγούστου έθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατομμυρίων ευρώ.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα τμήμα των συνολικών δημόσιων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021–2025. Η στήριξη της «πράσινης ανάπτυξης» μέσω χρηματοδότησης είναι ο βασικός στόχος της διάθεσης των δημόσιων πόρων του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης, οι οποίοι υπολογίζονται σε 150 εκατομμύρια ευρώ για την ενέργεια και σε 110 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση δράσεων για το τέλος της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, ιδιαίτερα για τις οδικές μεταφορές. Η χρηματοδότηση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η ενεργειακή μετάβαση φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ, σε αυτή τη φάση, μαζί με τις επιδοτήσεις ανανέωσης στόλου οχημάτων με ηλεκτρικά και την ανανέωση-αναβάθμιση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά. Στο κονδύλι αυτό εντάσσεται και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την ηλεκτροδότηση των σταθμών φόρτισης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα Πράσινες Πόλεις, όπου μέρος αυτού του κεφαλαίου θα διατεθεί σε ποδηλατόδρομους, ευελπιστώντας στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου. Το ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται να υποστηρίξει και μελέτες βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε αρκετούς Δήμους της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ