top icon
Επικαιρότητα

Έρχεται νέο πρόγραμμα υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης

Ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και θα σχετίζεται με την επιχορήγηση δήμων για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς και την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών αυτοκινήτων.

Στο νέο Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) η ηλεκτροκίνηση θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφού πέρα από την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς θα υποστηριχτεί και η ανάπτυξη δημόσιων και κοινόχρηστων προσβάσιμων υποδομών (λέγε με φορτιστές). Η συγκεκριμένη δράση, που αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα χρηματοδοτηθεί με ποσό συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Τα μέσα μεταφοράς που αναμένεται να ενθαρρυνθούν θα είναι κυρίως τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ίσως και τα ηλεκτρικά scooters, με την ίδρυση δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων (ηλεκτρικών, αλλά και συμβατικών), ενώ θα προωθηθεί επίσης η εγκατάσταση και η λειτουργία δικτύου κοινόχρηστων φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι φορτιστές θα αναπτυχθούν πλησίον των σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων, διευκολύνοντας τους οδηγούς να παρκάρουν και να φορτίσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους. Ώσπου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη με κοινόχρηστα ποδήλατα. Σύμμαχοι για τις παραπάνω πρωτοβουλίες είναι ο πρόσφατος νόμος για την μικροκινητικότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι τελευταίες αλλαγές στο Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας από το Πράσινο Ταμείο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και οι υπουργικές αποφάσεις για τις προδιαγραφές της εγκατάστασης σταθμών φόρτισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί μια πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τη μίσθωση των ποδηλάτων. Επίσης, θα λειτουργήσουν εφαρμογές (mobile και web) για την καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ακόμη, θα υπάρχει σύνδεση της πλατφόρμας διαχείρισης συσκευών με μια σειρά από υπηρεσίες (στάθμευση με ασύρματους αισθητήρες, πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και των ΚΤΕΛ). Η ονομασία του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να συνδυαστεί και με ένα δίκτυο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κοινόχρηστο πάντα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ