top icon
Επικαιρότητα

Ford, General Motors και Tesla εναντιώνονται στους «αποκλεισμούς» Trump

Το εκτελεστικό διάταγμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ που «παγώνει» το πρόγραμμα εισροής μεταναστών, απαγορεύοντας συγχρόνως την είσοδο σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών, προκάλεσε την αντίδραση τριών εκ των σημαντικότερων αυτοκινητικών παιχτών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Μπορεί η αμερικανική Ford να ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που ανακοίνωσε και επίσημα δια στόματος Mark Fields ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη εδώ και καιρό επένδυση ύψους 1,6 δις ευρώ που αφορά στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής οχημάτων στο San Luis Potosi στο Μεξικό –προφανώς υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου και την… αιωρούμενη απειλή για αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA)– την ίδια, όμως, στιγμή, είναι από τις πρώτες που εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της στο «απαγορευτικό» διάταγμα του αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, που ακυρώνει, μεταξύ άλλων, το υφιστάμενο πρόγραμμα εισροής μεταναστών στις ΗΠΑ.

Όλως περιέργως, η τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα της Ford, Mark Fields, δεν έγινε μέσω της έκδοσης κάποιας επίσημης ανακοίνωσης ή μέσω σχετικής ανάρτησής του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνέβη στην περίπτωση της Tesla και του CEO της, Elon Musk, αλλά… πλαγίως, με την αρωγή ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος που προβλήθηκε στους εργαζομένους της Ford στις ΗΠΑ.

«Αυτό που θέλω να γνωρίζουν όλοι είναι ότι θεμελιώδης αξία της εταιρείας μας είναι ο σεβασμός σε όλους τους ανθρώπους. Και για αυτό δεν πρόκειται δεν υποστηρίζουμε και δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε πολιτικές που εναντιώνονται στις αξίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mark Fields.

Όπως όλα δείχνουν, η ευαισθησία του CEO της εταιρείας και συνολικά των ανθρώπων της Ford πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είναι δεδομένη. Πολλώ δε μάλλον, τη στιγμή που στο Dearborn του Michigan, εκεί, δηλαδή, που βρίσκεται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα διοικητικά και όχι μόνο επιτελεία της Ford στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ζουν και εργάζονται σχδόν 40.000 κατοίκοι μουσουλμανικής καταγωγής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπεφρασμένη, για την περίσταση, από τον επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, John Quattrone, ήταν και η αντίδραση της GM, η οποία ανήρτησε σε διαδικτυακό τόπο στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι εργαζόμενοί της, σχετική επιστολή, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Εκτιμούμε και σεβόμαστε τις ατομικές διαφορές. Η ενδυνάμωση αυτών των αξιών διατηρεί την GM στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της αυτοκίνησης. Εμείς, εκτιμούμε ό,τι ο καθένας φέρνει μαζί του στην ομάδα μας συμπεριλαμβανομένων την εκπαίδευσή του, τη φυλή στην οποία ανήκει, την εθνικότητά του, το εργασιακό του υπόβαθρο, το προσωπικό του στιλ, το σεξουαλικό του προσανατολισμό, το θρησκευτικό προσανατολισμό, την ηλικία, την πολιτιστική του ταυτότητα καθώς και την τεχνική του ικανότητα».

Από τη μεριά του, ο Elon Musk, όπως συνηθίζει, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, τη δική του εκδοχή… εναντίωσης απέναντι στο εκτελεστικό διάταγμα Trump.

«Η συνολική απαγόρευση εισόδου για τους πολίτες ορισμένων, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ