top icon
Επικαιρότητα

H Γαλλία αυξάνει το φόρο στο ντίζελ και επιδοτεί τα χαμηλά εισοδήματα

Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών μετά την αύξηση του επιβαλλόμενου φόρου στο πετρέλαιο, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μία δέσμη μέτρων ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων αυξάνοντας συγχρόνως στο διπλάσιο την επιδότηση που παρέχει για την αντικατάσταση των ρυπογόνων αυτοκινήτων τους.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε σήμερα να «φρενάρει» το έντονο κύμα διαμαρτυριών στη χώρα το οποίο έχει προκληθεί εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων – και ιδιαίτερα του ντίζελ, η τιμή του οποίου έχει ανέβει κατά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 23%. Έχοντας προηγουμένως αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής στη φορολόγηση του ντίζελ, κάτι που αποτελεί για τη γαλλική κυβέρνηση ένα ισχυρό αντικίνητρο για την στροφή της χώρας προς την ηλεκτροκίνηση, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Edouard Philippe, προανήγγειλε σήμερα το πρωί μία επιπρόσθετη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων ύψους 500 εκ. € μέσω της παροχής οικονομικών κινήτρων-επιδοτήσεων για την αντικατάσταση των παλιών και ρυπογόνων ντίζελ οχημάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα, το κράτος θα διπλασιάσει την «επιδότηση απόσυρσης» των ρυπογόνων οχημάτων για τις φτωχότερες οικογένειες της Γαλλίας, από 2.000 € που είναι σήμερα στα 4.000 €. Εντούτοις, η εν λόγω αρωγή δεν αναμένεται να «αγγίξει» περισσότερους από μόλις 1 εκ. πολίτες της χώρας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη βοήθεια που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο της ίδιας δέσμης μέτρων σε όσους χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για τη θέρμανση των νοικοκυριών τους.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, στέκεται με ιδιαίτερα κριτικό πνεύμα απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δηλώνοντας μέσω του ηγέτη της, Laurent Wauquiez, τα εξής:

«Η κυβέρνηση πρόκειται να πάρει από τις τσέπες των Γάλλων περί τα 15 δις και ο πρωθυπουργός μας λέει τώρα ότι θα δώσει πίσω  τα 500 εκ. Ούτε το 3% δηλαδή»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ