top icon
Κόσμος

Μεταχειρισμένα – Πως κινήθηκαν στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης το 2023

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν το 2023 στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Εξαίρεση η Γαλλία, όπου σημείωσαν ελαφρά πτώση.

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν και στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) το τελευταίο τρίμηνο του 2023, κατά πρώτη εκτίμηση λόγω της εισροής στην αγορά των μεταχειρισμένων μιας ευρύτερης γκάμας φθηνότερων μοντέλων. Τα θετικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου βοήθησαν τέσσερις από τις πέντε αγορές να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος, με εξαίρεση τη Γαλλία.

Με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων να αυξάνονται και στις πέντε χώρες το 2024, οι αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μπορούν να προσβλέπουν σε μια σταθερή βάση για το εγγύς μέλλον.

μεταχειρισμένα

Γερμανία
Με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 9,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, η Γερμανία ήταν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις από τις πέντε μεγάλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η γερμανική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είχε έναν πολύ ισχυρό Οκτώβριο (+17,2%), έναν καλό Νοέμβριο (+8,7%) και έναν μέτριο Δεκέμβριο (+1,2%). Στο σύνολο του έτους, στη Γερμανία διακινήθηκαν 6,03 εκατομμύρια μεταχειρισμένα οχήματα το 2023, αυξημένα κατά 6,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

μεταχειρισμένα

Ηνωμένο Βασίλειο
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένου του τέταρτου τριμήνου (+6,9%), η οποία κατανέμεται άνισα μεταξύ Οκτωβρίου (+6,9%), Νοεμβρίου (+3%) και Δεκεμβρίου (+12,4%). Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 5,1% για το σύνολο του 2023, σε 7,24 εκατομμύρια μονάδες. Τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα αντιστοιχούσαν στο 94,3% αυτού του συνόλου το 2023, με τη βενζίνη να βελτιώνεται κατά 4,5% σε ετήσια βάση και το ντίζελ κατά 2,1% (σε αντίθεση με την πτώση των πωλήσεων νέων ντίζελ). Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσώπευαν το 5,6% (1,6% τα αμιγώς ηλεκτρικά) της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το 2023, από 4% το 2022. Οι πωλήσεις plug-in υβριδικών βελτιώθηκαν κατά 40% και τα πλήρως υβριδικά αυξήθηκαν κατά 25%.

μεταχειρισμένα

Γαλλία
Η γαλλική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είχε μια σχετικά ισχυρή εμφάνιση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 (+7,2%), με τα θετικά αποτελέσματα να κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ Οκτωβρίου (+7,7%), Νοεμβρίου (+6,1%) και Δεκεμβρίου (+7,8%). Ωστόσο, καθώς η αγορά υποχώρησε τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς, το αποτέλεσμα για ολόκληρο το έτος ήταν ελαφρά αρνητικό (-0,2%), μειωμένο κατά 8.400 μονάδες, στα 5,2 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων άνω των 10 ετών (+1%) αποτέλεσαν το μεγαλύτερο κομμάτι (48%) της αγοράς, τα αυτοκίνητα 5 έως 10 ετών (+3%) είχαν μερίδιο αγοράς 21%, ενώ τα αυτοκίνητα κάτω των 5 ετών (-4%) αντιπροσώπευαν το 31%.

μεταχειρισμένα

Ισπανία
Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους στην Ισπανία ήταν ελαφρά θετικό (+1,6% σε ετήσια βάση) μόνο χάρη στα αποτελέσματα του Οκτωβρίου (+7,9%), με τον Νοέμβριο να τελματώνει (+0,3%) και τον Δεκέμβριο να έχει χειρότερες επιδόσεις από τον προηγούμενο (-2,5%). Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους από ό,τι στο δεύτερο εξάμηνο, με αποτέλεσμα την ετήσια αύξηση κατά 2,6%, η οποία μεταφράζεται σε 1,9 εκατομμύρια μεταχειρισμένα οχήματα που διακινήθηκαν. Τα περισσότερα μεταχειρισμένα οχήματα που διακινήθηκαν στην Ισπανία ήταν πετρελαιοκίνητα (55,3%), ακολουθούμενα από τα βενζινοκίνητα (37,2%). Τα plug-in υβριδικά αντιπροσώπευαν το 0,9% του συνόλου και τα αμιγώς ηλεκτρικά μόλις το 0,6%, όμως αυτά τα μεγέθη ήταν αυξημένα κατά 24,8% και 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα. Το 2023, η μέση ηλικία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ισπανία ήταν 11,1 έτη, με το 40,3% να είναι άνω των 15 ετών.

μεταχειρισμένα

Ιταλία
Τα στοιχεία δείχνουν έναν ισχυρό Οκτώβριο (+11,4%) και Νοέμβριο (+11,7%), ακολουθούμενα από έναν «ράθυμο» Δεκέμβριο (+2,5%), με αποτέλεσμα η ιταλική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να παρουσιάζει αύξηση 8,7% σε όλο το 4ο τρίμηνο. Τον Μάρτιο οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ιταλία υποχώρησαν κατά 7,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Εκτός από αυτόν, το 2023 είχε ένδεκα ανοδικούς μήνες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση για ολόκληρο το έτος κατά 6,6%, στα 5,06 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ