top icon
Επικαιρότητα

H Nissan εξαγόρασε το 34% της Mitsubishi

Χωρίς τίποτα να προμήνυε μέχρι και εχθές την εν λόγω εξέλιξη, οι δύο ιαπωνικές εταιρείες σύναψαν και επίσημα μια αρκετά ενδιαφέρουσα συμφωνία εξαγοράς, με την Nissan να προσφέρει σημαντικούς πόρους προκειμένου να αποκτήσει ένα μεγάλο «κομμάτι» της Mitsubishi Motors. Και μαζί με αυτό, σημαντικά για την ίδια προνόμια.

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι CEO των δύο εταιρειών (Ghosn και Masuko), η Nissan θα επενδύσει 237 δις γιέν, ήτοι 2,2 δις δολάρια, προκειμένου να φέρει στην κατοχή της το 34% των μετοχών της Mitsubishi Motors. Με την κίνηση αυτή, η Nissan καθίσταται αυτομάτως ο «παίχτης» με τη μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή στο Διοικητικό Συμβούλιο της… ταλαιπωρημένης τους τελευταίους μήνες Mitsubishi, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές που υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμα και εκείνες της μητρικής Mitsubishi Heavy Industries.

Σύμφωνα με το πλάνο των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, οι τελικές υπογραφές αναμένεται να «πέσουν» στις 25 Μαΐου, με την Nissan να έχει από την ημερομηνία αυτή και εξής το… απόλυτο δικαίωμα να ορίσει όχι ένα, αλλά τέσσερα στο σύνολο στελέχη της στο ΔΣ της Mitsubishi. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι ασφαλώς και ο νέος Πρόεδρός της.

Θυμίζουμε πως η εξαγορά του 34% της Mitsubishi από τη Nissan έρχεται στο προσκήνιο σε μια (ακόμα) δύσκολη συγκυρία για την πρώτη, μετά και τη δημόσια παραδοχή ότι οι ιθύνοντές της «έκλεβαν» επί σειρά ετών στις πιστοποιημένες δοκιμές μέτρησης κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων σε μια πλειάδα μοντέλων τους, τα οποία διοχετεύονταν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.

Ο Carlos Ghosn δήλωσε σήμερα πως οι δύο εταιρείες θα… ασχοληθούν από κοινού με την εξέλιξη νέων δαπέδων και ποικίλων άλλων τεχνολογιών, καθώς φυσικά και με την «προώθηση» ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως είναι αναμενόμενο, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα συμπράξουν περαιτέρω και στον κατασκευαστικό τομέα, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμοι και για τα δύο μέρη πόροι.

«Πρόκειται για μια συμφωνία win-win. Πιστεύουμε πολύ στη δυναμική της Mitsubishi Motors», δήλωσε χαρακτηριστικά το μεγάλο αφεντικό της «συμμαχίας» που ακούει στο όνομα Renault-Nissan.

Μιλώντας για το πώς επήλθε ο… γάμος, ο Ghosn αποκάλυψε πως όλα έγιναν γρήγορα, μιας και η Mitsubishi ήταν απολύτως ανοιχτή και ειλικρινής αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Από τη μεριά του, ο Osamu Masuko, ο νυν CEO της Mitsubishi Motors, δήλωσε πως η εταιρεία του χρειαζόταν επιτακτικά τη βοήθεια ενός κατασκευαστή με το μέγεθος και τη δυναμική της Nissan, η οποία, όχι μόνο θα την αναστηλώσει οικονομικά, αλλά συνάμα θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εικόνας της στις διεθνείς αγορές.

Τι κερδίζει η Nissan

Πρώτα απ’ όλα, πρόσβαση στο εκτενές δίκτυο πωλήσεων της πανίσχυρης, από εμπορική σκοπιά, Mitsubishi στη Νοτιοανατολική Ασία. Επιπρόσθετα, μέσω των κοινών συνεργειών των δύο εταιρειών στην εξέλιξη νέων μοντέλων –όπως είναι τα αυτόνομα, τα ηλεκτρικά, αλλά και τα… pick ups- η Nissan θα έχει τη δυνατότητα να… απολαύσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Και, φυσικά, με τον τρόπο αυτό, να εξοικονομήσει επιπλέον πόρους, που κάλλιστα μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες επενδυτικές «κατευθύνσεις». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Nissan είναι ένας «παγκόσμιος κατασκευαστής» και, ασφαλώς, μέλος μιας πολύ ισχυρής γαλλο-ιαπωνικής αυτοκινητικής κοινοπραξίας. Επίσης, μέσω της εξαγοράς του 34% της Mitsubishi, η Nissan θα διασφαλίσει τα κέρδη της στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, στην οποία τα micro-cars, τα οποία από κοινού ήδη κατασκευάζουν οι δύο εταιρείες, αποσπά μερίδιο που ξεπερνά το 40% επί του συνολικού της όγκου.

Η εμπειρία της Renault

Ο Carlos Ghosn αποκάλυψε μιλώντας σήμερα σε εκπροσώπους του Τύπου πως η συνολική προσέγγιση της Nissan, όσον αφορά στο γάμο της με τη Mitsubishi Motors, θα είναι ανάλογη με εκείνη που υιοθετήθηκε στην περίπτωση της Renault. Η πραγματοποίηση μικρών, αλλά αποφασιστικών κάθε φορά, βημάτων, αποτελεί, σύμφωνα με τον Ghosn, το κλειδί της επιτυχίας του νέου αυτού «δεσμού», ταυτόχρονα ασφαλώς με τον σεβασμό των ιδιαίτερων γνωρισμάτων και χαρακτηριστικών της κάθε μιας εταιρείας. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε εμείς την Mitsubishi. Απλά, θα την βοηθήσουμε να το πραγματοποιήσει η ίδια», δήλωσε εμφατικά ο CEO της Nissan._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ