top icon
Επικαιρότητα

Η αναβαθμισμένη έκδοση της Aston Martin Valkyrie

Το hypercar των Aston Martin και Red Bull βελτιώνεται σε αεροδυναμική αποκτώντας σιγά σιγά την τελική του μορφή. Δια χειρός Andrian Newey, φυσικά.

Ο μάγος της αεροδυναμικής, Andrian Newey, φαίνεται πως ανακάλυψε νέα «μονοπάτια» που ενισχύουν την αεροδυναμική απόδοση του πιο λαμπερού hypercar της εποχής μας: της Aston Martin Valkyrie. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του υπερ-αυτοκινήτων των 2,5 εκ. ευρώ, η μορφή των εξωτερικών επιφανειών έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί στις… απόμακρες από τα αδιάκριτα βλέμματα εγκαταστάσεις των Βρετανών στο Gaydon σε ποσοστό της τάξης του 95%.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κινητήρια μονάδα του 2θεσιου αυτού αυτοκινήτου έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Cosworth και φυσικά είναι 12κύλινδρη, σε διάταξη V ασφαλώς, με χωρητικότητα 6,5 λίτρα και φυσική αναπνοή. Θα συνεργάζεται δε μ’ ένα κιβώτιο ταχυτήτων 7 σχέσεων, το οποίο θα κατασκευάσει ειδικά για την περίσταση η γνωστή στο είδος εταιρεία, Ricardo –πρόκειται για την εταιρεία που κατασκευάζει τους κινητήρες της McLaren καθώς και το σύστημα μετάδοσης της Bugatti Chiron! Όσο για τις μπαταρίες της υβριδικής μονάδας κίνησης, οι δύο εταιρείες –Aston Martin και Red Bull– επέλεξαν την κροατική εταιρεία Rimac.

Συνδυαστικά, το «πακέτο» V12 κινητήρας-ηλεκτροκινητήρας-μπαταρίες εκτιμάται ότι θα αποδίδει κοντά στους 1.150 ίππους, με το ατμοσφαιρικό διαμάντι της Cosworth να συνεισφέρει κατά 900 και πλέον ίππους.

Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους προμηθευτές του όλου εγχειρήματος, στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται και η Bosch, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και τη μονάδα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος.

Για το σύστημα πέδησης οι εταιρείες που επιλέχθηκαν είναι οι Alcon και Surface Transforms, ενώ την κατασκευή των LED φωτιστικών σωμάτων θα αναλάβει η βρετανική Wipac.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Aston Martin σχεδιάζει να κατασκευάσει την Valkyrie σε 150 αντίτυπα τα οποία θα διαθέτουν κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας για χρήση σε ανοιχτό-δημόσιο δρόμο, συν 25 αμιγώς αγωνιστικά «κομμάτια». Υπεύθυνος για την εξέλιξη και πραγματοποίηση του όλου project, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή της αναφοράς μας, είναι ο γνώριμος από την F1, Adrian Newey, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον υπεύθυνο σχεδιασμού της Aston Martin, Marek Reichman.

Κύριο σχεδιαστικό γνώρισμα του αυτοκινήτου είναι οι… άφθονοι αεροδυναμικοί διαχύτες, οι οποίοι δημιουργούν το τόσο απαραίτητο φαινόμενο του ground effect, αλλά και οι έντονες καμπύλες της «οροφής» και των τόξων που καλύπτουν τους τροχούς. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, η κάθετα παραγόμενη δύναμη που θα αναπτύσσεται όταν το αυτοκίνητο θα κινείται κοντά στην τελική του ταχύτητα θα ανέρχεται στα 1.816 κιλά! Από εκεί και πέρα, η θέση οδήγησης της Valkyrie είναι αμιγώς αγωνιστική, με τον… πιλότο να κάθεται «χωστά» και χαμηλά, με τα πόδια ψηλά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους οδηγούς των μονοθεσίων της F1. Το τιμόνι είναι αποσπώμενο, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του «χειριστή» στο κόκπιτ, ενώ οι πόρτες-φτερά γλάρου είναι ένα ακόμα σχεδιαστικό… αριστούργημα της νέας Valkyrie.

Σε ότι αφορά στις διαστάσεις, η Aston Martin αναφέρει πως το πλάτος θα φτάνει τα 1,9 μ. και το μέγιστο ύψος μόλις το 1 μ. Η Valkyrie θα έχει αναλογία απόδοσης/βάρους της τάξης του 1:1, ενώ από το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου θα απουσιάζει η παραδοσιακή… όπισθεν, μιας και η κίνηση προς τα πίσω θα πραγματοποιείται με την αρωγή του ERS.

Όσο για το βάρος της, ο Andrian Newey είναι αισιόδοξος πως τελική ένδειξη της ζυγαριάς για τα… μετρημένα αντίτυπα δρόμου που θα παραχθούν δεν θα ξεπερνά τα μόλις 1.030 κιλά._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ