top icon
Κόσμος

11 μοντέλα στο στόχαστρο του Euro NCAP: Οι πρωτιές και οι εκπλήξεις (videos)

Ο τελευταίος κύκλος δοκιμών του Euro NCAP για το 2023 επιφυλάσσει κορυφαίες διακρίσεις αλλά και εκπλήξεις.

Η Euro NCAP ολοκλήρωσε το έργο του για το 2023 ανακοινώνοντας σήμερα τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησε σε 11 νέα μοντέλα της αγοράς – με πολλά από αυτά να είναι ηλεκτρικά και… κάμποσα από την Κίνα.

Το VW ID.7, ένα μεσαίο ηλεκτρικό οικογενειακό τετράθυρο μοντέλο, παρόμοιο σε μέγεθος με το «θερμικό» Passat, διέπρεψε στις σχετικές δοκιμές του Euro NCAP επιτυγχάνοντας εξαιρετική συνολική απόδοση στην ασφάλεια συγκρούσεων με 5 ασφαλώς αστέρια και υψηλή βαθμολογία 95% στην Προστασία Ενηλίκων.

Προστασία Ενηλίκων: 95% Προστασία Παιδιών: 88% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 83% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 80%

Ελαφρώς μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με την προκάτοχό της, η BMW Σειρά 5 είναι μια ελκυστική επιλογή σε μια κατηγορία που περιλαμβάνει πολλούς και.. δύσκολους αντιπάλους. Το μεγάλο οικογενειακό της BMW κατατάσσεται, σύμφωνα με τον Euro ΝCAP, ακριβώς πίσω από το ID.7 όσον αφορά τις επιδόσεις ασφαλείας, αν και δεν απεδείχθη τόσο καλό στην προστασία της λεκάνης και του μηριαίου οστού στο μετωπικό crash test. Ωστόσο και εδώ τα 5 αστέρια είναι εξασφαλισμένα.

Προστασία Ενηλίκων: 89% Προστασία Παιδιών: 85% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 86% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 78%

Η Mercedes EQE SUV επιτυγχάνει συνολικά πολύ καλές επιδόσεις, ιδιαίτερα στις τεχνολογίες υποβοήθησης οδήγησης και ασφαλείας. Το ηλεκτρικό SUVn χάνει κάποιους πόντους, σύμφωνα με τον Euro NCAP, εξαιτίας του συστήματος κεντρικών αερόσακων, το οποίο έδειξε πιθανό τραυματισμό στο κεφάλι για τους επιβάτες μπροστά. Και εδώ όμως η συνολική βαθμολογία είναι 5 αστέρια.

Προστασία Ενηλίκων: 87% Προστασία Παιδιών: 90% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 80% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 85%

Το πρώτο κινεζικό αυτοκίνητο στο συγκεκριμένο κύκλο δοκιμών είναι το BYD Tang, το οποίο επίσης απέσπασε 5 αστέρια. Θυμίζουμε ότι η BYD είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών στον κόσμο για πολλά χρόνια, αλλά και δημιουργός ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα για σχεδόν μια δεκαετία, επομένως, αν και καινούργια στην Ευρώπη, η εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία.

Προστασία Ενηλίκων: 87% Προστασία Παιδιών: 87% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 80% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 73%

Ο Euro NCAP δοκίμασε επίσης και το μικρό SUV της κινεζικής εταιρείας, το BYD Seal-U, το οποίο απέδωσε στις σχετικές δοκιμές εξίσου καλά, με 5 αστέρια και πολύ καλή βαθμολογία στα συστήματα AEB που αφορούν την προστασία δικυκλιστών.

Προστασία Ενηλίκων: 90% Προστασία Παιδιών: 86% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 83% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 77%

Το Kia EV9, το οποίο είναι υποψήφιο για το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024», πέτυχε και αυτό με τη σειρά του βαθμολογία 5 αστέρων καταγράφοντας αξιομνημόνευτες επιδόσεις στον τομέα της προστασίας παιδιών.

Προστασία Ενηλίκων: 84% Προστασία Παιδιών: 88% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 76% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 83%

Το XPENG G9 είναι το δεύτερο μοντέλο της εταιρείας που δοκιμάζει ο Euro NCAP λαμβάνοντας διπλή βαθμολογία 5 αστέρων καθώς υποβλήθηκε σε ταυτόχρονη δοκιμή ασφάλειας και από τον Green NCAP. Στις δοκιμές ασφαλείας, το G9 απέδωσε συνολικά καλά, εκτός από τον τομέα της προστασία του κεφαλιού των πεζών, που δεν ήταν τόσο καλή σε σχέση με πολλά από τα άλλα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν στο συγκεκριμένο κύκλο δοκιμών.

Προστασία Ενηλίκων: 85% Προστασία Παιδιών: 85% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 78% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 78%

Το smart #3 κατασκευάζεται επίσης στην Κίνα, από την Geely, και είναι το δεύτερο ηλεκτρικό SUV που κατασκευάζει η εταιρεία. Και εδώ η βαθμολογία είναι 5 αστέρια, παρά το γεγονός ότι οι εικονικοί επιβάτες των εμπρός καθισμάτων έρχονται σε επαφή κατά τη διάρκεια των δοκιμών πρόσκρουσης. Επίσης, το όχημα δεν εξοπλίζεται με σύστημα ανίχνευσης παρουσίας παιδιών.

Προστασία Ενηλίκων: 90% Προστασία Παιδιών: 86% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 84% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 85%

Η βιετναμέζικη startup εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων VinFast παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο της μοντέλο στην Ευρώπη, το 5θέσιο VinFast VF8, το οποίο είναι το πρώτο που έχει δοκιμάσει ποτέ ο Euro NCAP. Το εν λόγω μοντέλο πέτυχε βαθμολογία 4 αστέρων, εξαιτίας της «έλλειψης στιβαρότητας του συστήματος συγκράτησης», όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος οργανισμός.

Προστασία Ενηλίκων: 76% Προστασία Παιδιών: 89% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 77% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 79%

Το Honda ZR-V είναι το μόνο αυτοκίνητο σε αυτό τον κύκλο δοκιμών του Euro NCAP που διαθέτει ένα πλήρως υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης – και με βάρος κοντά στους 1,6 τόνους είναι το ελαφρύτερο όχημα μεταξύ των αυτοκινήτων που έχουν αξιολογηθεί. Η απόδοσή του τόσο σε δοκιμές σύγκρουσης όσο και σε δοκιμές ενεργητικής ασφάλειας ήταν ακριβώς κάτω από τα όρια των 5 αστέρων, με αποτέλεσμα το τελικό σκορ να είναι 4 αστέρια.

Προστασία Ενηλίκων: 79% Προστασία Παιδιών: 86% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 81% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 68%

Το Hyundai Kona πέτυχε βαθμολογία 4 αστέρων. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη χαμηλή απόδοση σε δοκιμές όπως η υποβοήθηση οδηγού και η αποφυγή συγκρούσεων, σύμφωνα με τις αιτιάσεις του Euro NCAP.

Προστασία Ενηλίκων: 79% Προστασία Παιδιών: 86% Προστασία Ευάλωτων Χρηστών: 81% Τεχνολογίες Ασφάλειας/Υποβοήθησης: 68%

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ