top icon
Κόσμος

15 χώρες της EE και 35 εταιρείες επενδύουν 5,4 δις € στο υδρογόνο

Η Ευρώπη «βλέπει» μέλλον στο υδρογόνο. Και για το λόγο αυτό επενδύει σε συνεργασία με 35 εταιρείες κεφάλαια ύψους 5,4 δις €.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα φιλόδοξο project που θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το υδρογόνο, συνολικού ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από κοινού από 15 χώρες της ΕΕ και 35 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Alstom και Daimler.

Το κοινό αυτό project ονομάζεται IPCEI Hy2Tech, και έχει ως στόχο του να προσελκύσει άλλα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ των 27 χωρών έχει δώσει το πράσινο φως για ουκ ολίγα συγχρηματοδοτούμενα projects που αφορούν τις μπαταρίες, τον τομέα της μικροηλεκτρονικής καθώς και τις σχετικές υποδομές, χαρακτηρίζοντας τέτοια προγράμματα ως Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest – IPCEI) που υπόκεινται σε χαλαρότερους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Στο συγκεκριμένο εγχείρημα συμμετέχουν γνωστές εταιρείες, που περιλαμβάνουν τις Ansaldo, Bosch, Enel, Fincantieri, Orsted και Plastic Omnium, οι οποίες, μαζί με τις 15 χώρες της ΕΕ, θα λάβουν μέρος σε 41 project που θα έχουν ως σημείο αναφοράς το υδρογόνο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία καθώς και η Ελλάδα.

ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Το έργο θα καλύπτει την παραγωγή υδρογόνου, τις κυψέλες καυσίμου, την αποθήκευση, μεταφορά και διανομή του, καθώς και εφαρμογές τελικών χρηστών, ιδίως στον τομέα της κινητικότητας.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το έργο IPCEI Hy2Tech αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Το υδρογόνο έχει τεράστιες δυνατότητες στο μέλλον. Είναι απαραίτητο συστατικό για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την πράσινη μετάβαση», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Margrethe Vestager. Και προσέθεσε:

«Η επένδυση σε τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες μπορεί ωστόσο να είναι επικίνδυνη για ένα κράτος μέλος ή μια εταιρεία μόνο».

Το έργο υπογραμμίζει επίσης την πρόθεση της ΕΕ να «απομακρυνθεί» από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο επικεφαλής σε θέματα βιομηχανίας της ΕΕ, Thierry Breton.

ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Ρεζερβουάρ υδρογόνου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ