top icon
Κόσμος

7 νέα μοντέλα στο «στόχαστρο» του Euro NCAP (videos)

Ο Euro NCAP βάζει στο «στόχαστρο» 7 νέα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων δύο ηλεκτρικών, αλλά και της νέας Alfa Romeo Tonale.

Ο Euro NCAP ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των δοκιμών του για 7 νέα μοντέλα της αγοράς: την Alfa Romeo Tonale, το Kia Sportage, τα ηλεκτρικά Cupra Born και BMW i4, το Toyota Aygo X και τις Mercedes T-Class και Citan Tourer.

H Alfa Romeo Tonale, το πρώτο ολοκαίνουργιο μοντέλο της μιλανέζικης φίρμας μετά τη Stelvio του 2016, απέσπασε την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων, παρά το γεγονός ότι δεν εφοδιάζεται με κεντρικούς αερόσακους. Συνολικά, το SUV της ιταλικής εταιρείας σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις στους επιμέρους τομείς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά από τον Euro NCAP γίνεται στο σύστημα Attention Assist που μπορεί να ανιχνεύσει την υπνηλία του οδηγού.

Στις επιμέρους αξιολογήσεις, η Tonale απέσπασε βαθμολογία 83% στην Προστασία Ενηλίκων, 85% στην Προστασία Παιδιών, 67% στην Προστασία Ευάλωτων Χρηστών του Δρόμου και 85% στα Συστήματα Ασφαλείας.

Το νέο Kia Sportage μοιράζεται μια πλατφόρμα με το 5άστερο επίσης Hyundai Tucson που δοκιμάστηκε πέρυσι. Είναι εξίσου καλά εξοπλισμένο, σύμφωνα με τον Euro NCAP, και έχει παρόμοια βαθμολογία σε δοκιμές ασφαλείας, κερδίζοντας επίσης 5 αστέρια.

Στις επιμέρους αξιολογήσεις, το Sportage απέσπασε βαθμολογία 87% στην Προστασία Ενηλίκων, 86% στην Προστασία Παιδιών, 66% στην Προστασία Ευάλωτων Χρηστών του Δρόμου και 72% στα Συστήματα Ασφαλείας.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το Cupra Born, την πιο σπορτίφ εναλλακτική του VW Group έναντι του ID.3. Όπως και στην περίπτωση των Tonale και Sportage, το ηλεκτρικό μοντέλο της Cupra κατάφερε να αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων.

Στις επιμέρους αξιολογήσεις, το Born απέσπασε βαθμολογία 93% στην Προστασία Ενηλίκων, 89% στην Προστασία Παιδιών, 73% στην Προστασία Ευάλωτων Χρηστών του Δρόμου και 80% στα Συστήματα Ασφαλείας.

Στην κατηγορία των MPV, η Mercedes φέρνει το Citan Tourer και την πολυτελή εκδοχή του, την T-Class. Και τα δύο μοιράζονται την πλατφόρμα του Renault Kangoo, αλλά είναι, σε γενικές γραμμές, καλύτερα εξοπλισμένα, με έναν νέο κεντρικό αερόσακο για πρόσθετη προστασία και χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας υψηλής απόδοσης. Αμφότερα, σύμφωνα με τον Euro NCAP, αποσπούν την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων.

Στις επιμέρους αξιολογήσεις, η T-Class απέσπασε βαθμολογία 91% στην Προστασία Ενηλίκων, 93% στην Προστασία Παιδιών, 69% στην Προστασία Ευάλωτων Χρηστών του Δρόμου και 90% στα Συστήματα Ασφαλείας.

To Citan Tourer απέσπασε βαθμολογία 91% στην Προστασία Ενηλίκων, 93% στην Προστασία Παιδιών, 69% στην Προστασία Ευάλωτων Χρηστών του Δρόμου και 90% στα Συστήματα Ασφαλείας.

Το Toyota Aygo X είναι η τελευταία νέα άφιξη στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των «μικρών» αυτοκινήτων, όπου κάθε ευρώ μετράει. Το μικρό crossover αυτοκίνητο πόλης της Toyota τα πηγαίνει καλά συνολικά, αλλά δεν διαθέτει κάποια από τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας της αγοράς, με αποτέλεσμα να βαθμολογείται με 4 αστέρια.

Στις επιμέρους αξιολογήσεις, το Aygo απέσπασε βαθμολογία 78% στην Προστασία Ενηλίκων, 78% στην Προστασία Παιδιών, 74% στην Προστασία Ευάλωτων Χρηστών του Δρόμου και 81% στα Συστήματα Ασφαλείας.

Τέλος, η ηλεκτρική BMW i4 δείχνει ότι η πολυτέλεια δεν σημαίνει πάντα καλύτερες επιδόσεις ασφάλειας, αποσπώντας για την περίσταση 4 αστέρια. «Εξοπλισμένο με ένα σετ αισθητήρων που είναι παρόμοιοι με εκείνους της Σειράς 3 που δοκιμάστηκε το 2019, το gran sedan έχασε ορισμένους πόντους σε κρίσιμα σημεία αποφυγής σύγκρουσης και πέτυχε βαθμολογία 4 αστέρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Euro NCAP στις επίσημες ανακοινώσεις του.

Στις επιμέρους αξιολογήσεις, η i4 απέσπασε βαθμολογία 87% στην Προστασία Ενηλίκων, 87% στην Προστασία Παιδιών, 71% στην Προστασία Ευάλωτων Χρηστών του Δρόμου και 64% στα Συστήματα Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ