top icon
Κόσμος

Ανταλλάξιμες μπαταρίες και για τα ηλεκτρικά μοντέλα της Stellantis (video)

Η Stellantis υπόσχεται ότι η αντικατάσταση μιας αφόρτιστης μπαταρίας σε ένα Fiat 500e με ένα γεμάτο με ηλεκτρική ενέργεια συσσωρευτή θα πραγματοποιείται σε 5 μόλις λεπτά.

Η Stellantis μπαίνει και αυτή στο «χορό» των ανταλλάξιμων μπαταριών υπογράφοντας μια δεσμευτική συμφωνία με την εταιρεία Ample για τη δημιουργία μιας συνεργασίας στην τεχνολογία φόρτισης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων που θα αποδειχτεί ικανή προκειμένου να παραδίδει μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία σε μοντέλα όπως το Fiat 500e σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι συμφώνησαν να εργαστούν για την ενσωμάτωση της λύσης Modular Battery Swapping της Ample στα ηλεκτρικά οχήματα της Stellantis. Εν προκειμένω, η τεχνολογία εναλλαγής μπαταριών θα επιτρέπει σε έναν πελάτη που σταματά σε σταθμό ανταλλαγής συσσωρευτών να αντικαταστήσει την άδεια μπαταρία του EV του με μια πλήρως φορτισμένη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το αρχικό project σχεδιάζεται να ξεκινήσει στη Μαδρίτη της Ισπανίας το 2024 χρησιμοποιώντας έναν στόλο από 100 Fiat 500e στο πλαίσιο της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων Free2move της Stellantis.

«Η συνεργασία με την Ample είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Stellantis διερευνά όλες τις οδούς που επιτρέπουν την ελευθερία μετακίνησης στους πελάτες ηλεκτρικών οχημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Stellantis στις επίσημες ανακοινώσεις της.

Η τεχνολογία της Ample παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο παροχής ενέργειας στα ηλεκτρικά οχήματα που κάνει την εμπειρία «ανεφοδιασμού» τόσο γρήγορη και βολική όσο στα οχήματα με θερμικούς κινητήρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο, ενώ προσφέρει μια πράσινη λύση στους πελάτες που μπορούν να ενσωματώσουν πιο απρόσκοπτα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλα αυτά θα πραγματοποιούνται σε σταθμούς εναλλαγής μπαταριών της Ample, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν σε δημόσιους χώρους σε μόλις τρεις ημέρες, επιτρέποντας μια ταχέως επεκτάσιμη υποδομή που μπορεί να καλύψει τη ζήτηση των οδηγών. Επί του πρακτέου, όταν ένα ηλεκτρικό όχημα πλησιάζει στον σταθμό της Ample θα αναγνωρίζεται αμέσως και μόλις παρκάρει μέσα, ο οδηγός θα μπορεί να ενεργοποιεί την ανταλλαγή της μπαταρίας από μια εφαρμογή smartphone.

Η τεχνολογία μπαταριών της Ample θα διατίθεται στους πελάτες EV μέσω συνδρομητικής υπηρεσίας. Αυτή η προσέγγιση δύναται να μειώσει το αρχικό συνολικό κόστος του οχήματος – καθώς στην τιμή του θα μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται το κόστος της μπαταρίας – και θα επιτρέψει στον πελάτη να επωφεληθεί από το να έχει πάντα την πιο πρόσφατη τεχνολογία μπαταριών, αυξάνοντας, εφόσον το χρειάζεται, την αυτονομία και τη διάρκεια ζωής του ηλεκτρικού του οχήματος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ