top icon
Κόσμος

Aston Martin Valkyrie AMR Pro: Για χρήση σε πίστα και 1.000+ ίππους

H Aston Martin Valkyrie AMR Pro είναι ένα εξωτικό αυτοκίνητο «παραγωγής», αποκλειστικά για χρήση σε πίστα, που τροφοδοτείται από έναν θηριώδη V12 ατμοσφαιρικό κινητήρα της Cosworth με ισχύ 1.013 ίππων.

H Aston Martin Valkyrie AMR Pro είναι μία καθαρόαιμη «πολεμική μηχανή» που παίρνει ως βάση ένα αυτοκίνητο (λέγε με Valkyrie) που έχει σχεδιαστεί για να κερδίσει το Le Mans και το μετατρέπει σε ένα καθαρόαιμο όχημα υπερ-υψηλών επιδόσεων που δεν υπόκειται σε περιορισμούς άμεσα συνδεδεμένους τόσο με τους αγώνες όσο και τις γνωστές σε όλους πιστοποιήσεις καταλληλότητας για χρήση σε δημόσιο δρόμο.

Το 2019, οι Aston Martin, ο Adrian Newey, η Red Bull Advanced Technologies (RBAT) και η Multimatic συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό μιας Aston Martin Valkyrie για αγωνιστική χρήση, με στόχο τη νίκη στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans, στη νέα κατηγορία Hypercar. Αυτός ο πολύ προηγμένος σχεδιασμός έχει πλέον δημιουργήσει τη βάση της νέας Valkyrie AMR Pro.

Με την αρχική ιδέα – που έκανε το ντεμπούτο της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2018 – να αποτελεί επί της ουσίας μία άσκηση που προσπαθούσε να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της Valkyrie, η νέα AMR Pro δεν αποτελεί παρά ένα όχημα υπερ-υψηλών επιδόσεων που επωφελείται από το προηγμένο πλαίσιο και την εξελιγμένη αεροδυναμική του αγωνιστικού οχήματος της βρετανικής εταιρείας.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Συνεχίζοντας την τεχνολογική συνεργασία της με την Red Bull Advanced Technologies (RBAT), η Valkyrie AMR Pro είναι ένα αυτοκίνητο «με πρωτοφανείς δυνατότητες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Aston Martin, το οποίο χρησιμοποιεί μια μοναδική έκδοση του πλαισίου της Valkyrie που έχει μεγαλύτερο κατά 380 χλστ. μεταξόνιο και διευρυμένα κατά 96 και 11 χλστ. εμπρός και πίσω μεατρόχια. Η Valkyrie AMR Pro διαθέτει επίσης ένα επιθετικό αεροδυναμικό πακέτο που προσθέτει σε συνολικό μήκος επιπλέον 266 χλστ.

Σύμφωνα με την Aston Martin, η Valkyrie AMR Pro αναπτύσσει σημαντικά περισσότερη κάθετη δύναμη σε σχέση με την… απλή Valkyrie, ενώ κατά την σπορ οδήγηση η πλευρική επιτάχυνση μπορεί να ξεπεράσει τα 3G.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Aston Martin Valkyrie AMR Pro: Με σημείο αναφοράς έναν ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα

Με στόχο τη μείωση του βάρους και τις καλύτερες επιδόσεις σε πίστα, η Aston Martin Valkyrie AMR Pro παίρνει κίνηση αποκλειστικά από μία τροποποιημένη έκδοση του V12 ατμοσφαιρικού κινητήρα των 6,5 λίτρων της Cosworth. Με όριο περιστροφής τις 11.000 σ.α.λ., ο θερμικός κινητήρας της βρετανικής υπερ-κατασκευής αναμένεται να αποδίδει 1.013 ίππους – όπως γίνεται αντιληπτό, από το κινητήριο σύνολο της Valkyrie AMR Pro απουσιάζει το υβριδικό σύστημα και η μπαταρία της Valkyrie.

Εξοικονόμηση βάρους έχει προκύψει επίσης από την εκτεταμένη χρήση carbon στις εξωτερικές επιφάνειες και τα ψαλίδια της ανάρτησης, ενώ την ίδια ώρα τόσο το παρμπρίζ όσο και τα πλευρικά παράθυρα είναι κατασκευασμένα από Perspex.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Σύμφωνα με την Aston Martin, η Valkyrie AMR Pro αναμένεται να προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες με εκείνες ενός μονοθεσίου της F1. Χαρακτηριστικός εδώ είναι ο ισχυρισμός των δημιουργών της ότι ένας γύρος στο Le Mans θα διαρκεί για το βρετανικό track-day-car, ούτε λίγο ούτε πολύ, 3 λεπτά και 20 δλ., τιμή που ανταγωνίζεται εκείνη των αγωνιστικών πρωτοτύπων που μετέχουν σήμερα στην κατηγορία LMP1.

Όπως ανακοίνωσε η Aston Martin, η παραγωγή της Valkyrie AMR Pro, η οποία θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως και από τους πιλότους της στην F1 (Sebastian Vettel, Lance Stroll), θα περιοριστεί σε μόλις 40 αντίτυπα, με τα πρώτα να αρχίζουν να παραδίδονται στους πελάτες μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχονντος έτους.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Aston Martin Valkyrie AMR Pro
  • Aston Martin Valkyrie AMR Pro
  • Aston Martin Valkyrie AMR Pro
  • Aston Martin Valkyrie AMR Pro
  • Aston Martin Valkyrie AMR Pro
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ