top icon
Νέα

Αυτό το όνομα έχουν οι περισσότεροι δρόμοι της Ευρώπης – Τι συμβαίνει στην Αθήνα

Όλοι οι δρόμοι της Ευρώπης, από την Αθήνα έως το Σεβίλλη, διαθέτουν ονόματα. Ένα είναι τόσο δημοφιλές, που το συναντάμε σε εκατοντάδες λεωφόρους.

Σε κάθε πόλη υπάρχουν χιλιάδες δρόμοι. Κάθε ένας από αυτούς φέρει ένα όνομα, προκειμένου οι κάτοικοι, επισκέπτες και φορείς, να μπορούν να τον διακρίνουν. Το Mapping Diversity πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι τα πιο δημοφιλή ονόματα.

Οι ερευνητές του θεσμού συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δεδομένα από 30 μεγάλες πόλεις σε 17 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας. Η μελέτη βασίστηκε στην ονοματοδοσία των λεωφόρων, των κεντρικών οδών και των πλατειών των πόλεων.

όνομα

Συνολικά, εξετάστηκαν τα ονόματα 145.933 δρόμων και όπως προέκυψε από τη μελέτη, το πιο συχνό όνομα που συναντάται είναι το «Παρθένου Μαρίας». Το συγκεκριμένο όνομα είναι το δημοφιλέστερο στο οδικό δίκτυο της Γηραιάς Ηπείρου, αφού συναντάται σε τουλάχιστον 365 κεντρικούς δρόμους.

Το δεύτερο πιο δημοφιλές αλλά με αρκετή διαφορά, είναι το «Αγίας Άννας» και το τρίτο το «Αποστόλου Παύλου». Αμφότερα, συναντώνται και στην Αθήνα, ωστόσο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως στην Ευρώπη, τα χριστιανικά ονόματα κυριαρχούν απόλυτα.

Στις τελευταίες θέσεις η Αθήνα 

Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, πως περίπου το 1/3 των δρόμων έχει εμπνευστεί από όνομα ανθρώπου. Η τάση που παρατηρείτε είναι πως τιμούν τον ίδιο τύπο: δηλάδη λευκό άνδρα που είτε ασκούσε μεγάλη επιρροή, είτε ήταν πλούσιος.

όνομα

Από τους 52.888 δρόμους που φέρουν το όνομα ενός ατόμου, το 91% αφορούν άντρες και το υπόλοιπο 9% γυναίκες. Όπως προκύπτει λοιπόν, υπάρχει τεράστια ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ονοματοδοσία των δρόμων. Μια λεπτή αλλά ισχυρή υπενθύμιση για τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ακόμη και σε αυτόν τον τομέα.

Όπως αναφέρει το Mapping Diversity, η κυριαρχία των ανδρικών μορφών στους δρόμους δεν είναι μόνο απόδειξη ενός ιστορικού και πολιτιστικού γεγονότος, αλλά και μια δύναμη, υποσυνείδητη αλλά σταθερή, που συμβάλλει στη διαιώνιση της περιθωριοποίησης των γυναικείων συνεισφορών στην ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό ή τις επιστήμες.

όνομα

Στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την ονοματοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι το Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας με τα γυναικεία ονόματα να κατέχουν μόλις το 2,3% των δρόμων. Ακολουθεί η Πράγα στην Τσεχία με 4,3% και η Αθήνα με 4,5%.

Διαβάστε επίσης: Αττική Οδός: Σε ποια σημεία υπάρχουν κάμερες της Τροχαίας

Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείων ονομάτων έχουν η Στοκχόλμη (19,5%), η Μαδρίτη (18,7%) και η Σεβίλλη (15,2%).

πηγή: Mapping Diversity

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ