top icon
Επικαιρότητα

Πόσες ώρες χάνουν κάθε χρόνο οι «μποτιλιαρισμένοι» οδηγοί της Αθήνας;

Το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας -που φυσικά δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο- κοστίζει ακριβά σε όσους οδηγούν στην Αθήνα. Τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Η καθημερινή μετακίνηση στους δρόμους της Αθήνας, ειδικά τις ώρες αιχμής, αποτελεί πλέον μόνιμο βραχνά για το σύνολο σχεδόν των αυτοκινητιστών. Πρόσφατη έρευνα έρχεται να αναδείξει όχι στη θεωρία, αλλά με ακριβή στοιχεία και αριθμούς την… σφοδρότητα του φαινομένου σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, την οποία διεξήγαγε η βρετανική Moneybarn, οι οδηγοί σε όλη την Ευρώπη «χάνουν» κατά μέσο όρο 3 ημέρες από τη ζωή τους κάθε χρόνο βρισκόμενοι ακινητοποιημένοι στην κίνηση μέσα στα αυτοκίνητά τους. Μάλιστα, η σχετική έρευνα αποκαλύπτει επίσης το τίμημα, όχι μόνο σε χρόνο, αλλά και σε χρήμα και εκπομπές ρύπων εξαιτίας των έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης στα μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.

Αθήνα

Όπως αποκαλύπτει η σχετική μελέτη, η Αθήνα φιγουράρει στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης, ως η πόλη με τη μεγαλύτερη συμφόρηση οχημάτων, πίσω από το Δουβλίνο, το Βουκουρέστι, την Βέρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Κατά μέσο όρο, οι οδηγοί στην Αθήνα «χάνουν» 61 ώρες το χρόνο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Η επιβάρυνση από αυτό όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε 195 κιλά, ενώ στο πορτοφόλι σε κάτι περισσότερο από 171 ευρώ, σε ετήσια πάντα βάση.

Στον αντίποδα, η Σαραγόσα είναι η πόλη με τη λιγότερο συμφόρηση στην Ευρώπη, όπου οι οδηγοί «χάνουν» μόλις 19 ώρες το χρόνο.

Αθήνα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ