top icon
Επικαιρότητα

Αυτόνομα οχήματα χωρίς τιμόνι και πεντάλ ετοιμάζει η General Motors

Η αμερικάνικη εταιρεία αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ – και συγκεκριμένα από την NHTSA – προκειμένου τα πρώτα αυτόνομα πρωτότυπά της χωρίς τιμόνι να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε δημόσιους δρόμους μέσα στο 2020.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), James Owens, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με την General Motors σχετικά με την αίτηση που έχει καταθέσει η τελευταία ήδη από τις αρχές του 2018 προκειμένου να ξεκινήσουν οι δοκιμές ενός περιορισμένου αριθμού ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους των ΗΠΑ από τα οποία θα απουσιάζουν… παραδοσιακά συστήματα ελέγχου, όπως τα πεντάλ και το τιμόνι.

Η διοίκηση της NHTSA δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σκοπεύει να λάβει σύντομα απόφαση αναφορικά με το σχετικό αίτημα που έχουν καταθέσει τόσο η General Motors, όσο και η νεοφυής εταιρεία Nuro.

Αν μη τι άλλο, η παρέμβαση της NHTSA έρχεται σε μια εποχή αυξημένων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων πλοήγησης. Μολαταύτα, ο James Owens δήλωσε πως «ο οργανισμός θα προχωρήσει σε αποφάσεις πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η CEO της GM, Mary Barra και η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Elaine Chao, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και συζήτησαν το όλο θέμα. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της NHTSA ξεκαθάρισε πως ο οργανισμός «θέλει να σιγουρευτεί ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα είναι εξίσου ασφαλή με τα υπόλοιπα στους δρόμους».

Στη σχετική αίτησή της, η General Motors αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η αιτία του 94% των ατυχημάτων με αυτοκίνητα, η τεχνολογία χωρίς οδηγό έχει τη δυνατότητα να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και να αποτρέψει ή να μετριάσει τις συνέπειες εκατοντάδων χιλιάδων ατυχημάτων ετησίως μόνο στις ΗΠΑ. Κάθε μέρα περισσότερες από 100 ζωές χάνονται σε τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ. Κάθε μέρα καθυστέρησης είναι μια ημέρα κατά την οποία χάνονται ζωές, οι οποίες θα μπορούσαν να σωθούν».

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ