Επικαιρότητα Κόσμος

Αυξήθηκε κατά 2 δις $ η περιουσία του Musk μετά τα απρόσμενα κέρδη

Η Tesla ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street με τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, πλουτίζοντας παράλληλα τον CEO και ιδρυτή της εταιρείας, Elon Musk.

Μετά το κλείσιμο των αγορών στις 23 Οκτωβρίου, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,86 δολ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν απώλειες 42 σεντ ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα κέρδη 342 εκατ. δολ. που παρουσίασε η Tesla ακολούθησαν δύο τρίμηνα απωλειών, τα οποία η Wall Street περίμενε να συνεχιστούν.

Η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε κατά 24% την εβδομάδα έως την 31η Οκτωβρίου, αυξάνοντας την περιουσία του Elon Musk κατά 2 δισ. δολάρια - στα 22,9 δισ. δολ. συνολικά. Ο 48χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας είναι ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ, καθώς ανέβηκε δύο θέσεις και έχει 3 δισ. δολ. περισσότερα από τη θέση που κατείχε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Musk κατέχει το 22% των μετοχών της Tesla, αλλά και ένα μερίδιο 12,5 δισ. δολ. στη SpaceX, την προσωπική του αεροδιαστημική εταιρεία. 

Στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα ο Musk υπογράμμισε πως η Tesla είναι μπροστά από τον προγραμματισμό για τα μοντέλα της σειράς Model Y, επιταχύνοντας το αναμενόμενο λανσάρισμα του νέου compact SUV το καλοκαίρι του 2020. Επίσης, εκθείασε το νέο σύστημα Smart Summon, που επιτρέπει τον έλεγχο του αυτοκινήτου μέσα από το κινητό. Αυτό που κάνει είναι να "φωνάζει" το αυτοκίνητο όταν είναι παρκαρισμένο σε κάποιο πάρκινγκ και αυτό από μόνο του έρχεται να βρει τον οδηγό. Ουσιαστικά χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό για την αυτόνομη οδήγηση και αντιλαμβάνεται τον χώρο, οπότε μπορεί να κινηθεί σε αυτόν. 

Ωστόσο, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές μεταφορών και οδικής ασφάλειας, όπως ενημέρωσαν το Forbes, από τις αρχές Οκτωβρίου ερευνούν ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται το σύστημα Smart Summon. Ο Musk ανέφερε επίσης στη διάσκεψη με τους επενδυτές πως το συγκεκριμένο σύστημα "έχει δοκιμαστεί ένα εκατομμύριο φορές" και η Tesla σύντομα θα κυκλοφορήσει μια αναβαθμισμένη έκδοση.

"Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι η πλήρως αυτόνομη οδήγηση, με το Smart Summon να είναι το σημείο αιχμής", πρόσθεσε.

Παρά τα απρόσμενα αποτελέσματα, τα έσοδα της Tesla των 6,35 δισ. δολ. αντιπροσωπεύουν 8% ανά έτος πτώση. Πολλοί αναλυτές μάλιστα έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα η Tesla να είναι υπερεκτιμημένη. "Πρέπει να αναρωτηθούμε αν πράγματι επιβεβαιώνεται η περιγραφή της Tesla ως εταιρείας-μονόκερου", ανέφερε ο αναλυτής της Bank of America, John Murphy.

Πηγή: capital.gr

Με τα νέα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση:

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου