top icon
Κόσμος

Η Tesla ρίχνει άκυρο στο Model 2;

Πραγματικότητα, χειραγώγηση ή ώρα για μεγάλες αλήθειες;

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση(;) που θέλει την Tesla να έχει ακυρώσει τα σχέδια κατασκευής και διάθεσης ενός νέου, χαμηλού κόστους ηλεκτρικού αυτοκινήτου, γνωστού έως τώρα με την ανεπίσημη ονομασία «Model 2».

Το πολλά υποσχόμενο, μικρό και συγκριτικά φθηνό νέο EV της Tesla, ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με όσα είχε υπαινηχθεί ο Elon Musk, να μπει στην παραγωγή στα τέλη του επόμενου έτους, κοστίζοντας λιγότερo από 25.000 ευρώ.

Επικαλούμενο όχι μία αλλά τρεις πηγές με γνώση στο όλο θέμα, αλλά και «εσωτερική» αλληλογραφία στους κόλπους της αμερικανικής εταιρείας, το Reuters αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση ότι το project του νέου Model 2 ακυρώθηκε και ότι η πλατφόρμα που επρόκειτο να υποστηρίξει το νέο EV της Tesla θα χρησιμοποιηθεί τώρα για τη δημιουργία αυτόνομων robotaxis, που θα παράγονται σε πολύ λιγότερες ποσότητες σε σχέση με το Model 2.

Ωστόσο, στο σχετικό δημοσίευμα το Reuters δεν κατονομάζει τις πηγές του, ενώ την ίδια στιγμή δεν αναφέρονται οι λόγοι πίσω από την φερόμενη απόφαση της Tesla να βάλει οριστικό φρένο στα σχέδια κατασκευής ενός νέου EV μικρότερου και φθηνότερου σε σχέση με το Model 3. Αντί των παραπάνω, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:

«Η μεγάλη ανατροπή έρχεται καθώς η Tesla αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό παγκοσμίως από τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που κατακλύζουν την αγορά με αυτοκίνητα με τιμές έως και 10.000$. Τα σχέδια της εταιρείας για αυτόνομα robotaxis, τα οποία θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να παραδοθούν, παρουσιάζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της μηχανικής και υψηλότερους κινδύνους από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Τα σχέδια για το προσιτό Tesla θεωρήθηκαν βασικά για την επίτευξη των στρατοσφαιρικών φιλοδοξιών του Musk για αύξηση των πωλήσεων. Ο Musk είπε το 2020 ότι η Tesla φιλοδοξεί μέχρι το 2030 να πουλά 20 εκατομμύρια οχήματα – διπλάσια από όσα πουλάει σήμερα η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία. Με τον θάνατο του Model 2, δεν είναι σαφές πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι της Tesla».

Ωστόσο, με μια «λακωνική» του ανάρτηση στο Χ, ο Elon Musk δήλωσε ότι «το Reuters λέει ψέματα (ξανά)».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Reuters, η αξία της μετοχής της Tesla μειώθηκε κατά 6%.

Μετά την ανάρτηση-απάντηση του Elon Musk, η μετοχή ανέκαμψε, κλείνοντας ωστόσο την Παρασκευή με απώλειες 3,6%.

Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής εταιρείας «επανήλθε» λίγο αργότερα, ανακοινώνοντας ότι η παρουσίαση των robotaxis της Tesla θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ