07 Δεκ 2017

BMW: 11 νέα μοντέλα από το M Division έως το 2020

Η BMW, σε αγαστή συνεργασία με το M Division, ξεκινούν μια καλά συντονισμένη επίθεση με στόχο τα προϊόντα τους να αποτελέσουν και σε εμπορικό επίπεδο το αντίπαλο δέος εκείνων που ήδη προσφέρουν ή θα διαθέσουν μέσα στην προσεχή περίοδο οι Mercedes-AMG και Audi Sport.

BMW M

Η νέα Σειρά 3 της BMW είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της επέλασης του M Division με το ντεμπούτο των «απλών» εκδόσεων να πραγματοποιείται προς τα τέλη περίπου του 2018 (πιθανότατα στην Έκθεση της Φρανκφούρτης), ενώ ένα χρόνο αργότερα θα δούμε την έκδοση Touring να πατά και επισήμως τους τροχούς της στην άσφαλτο. Το αργότερο δε μέχρι το 2020, η γκάμα της νέας «3άρας» θα περιλαμβάνει και τη νέα «4άρα», σε εκδόσεις κουπέ και κάμπριο. Όλες, πλην της Touring, αναμένεται να παρουσιαστούν και σε εκδόσεις που θα φιλοτεχνήσει αισθητικά και θα επιμεληθεί μηχανολογικά το γνωστό για τις σπορτίφ αναζητήσεις του παράρτημα M.

Οι νέες M3 και M4, παρά τις αρχικές προβλέψεις που ήθελαν του Γερμανούς να υιοθετούν το σύστημα «επιλεκτικής» τετρακίνησης που είδαμε στην M5, φαίνεται πως θα παραμείνουν πιστές στο δόγμα της πίσω κίνησης με στόχο να αποφευχθεί ο πιο προφανής σε αυτές τις περιπτώσεις ύφαλος: η αύξηση του βάρους. Και αυτό, μόνο κακό δεν είναι για τους λάτρεις του γερμανικού μοντέλου, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει βρει τον τρόπο να συναρπάζει τις καρδιές αλλά και τα εξιτάρει τα οδηγικά πάθη των θιασωτών της σπορ οδήγησης. Σε ότι αφορά στον κινητήρα που θα φιλοξενηθεί κάτω από το εμπρός καπό, η BMW αναμένεται να εξελίξει έτι περαιτέρω τον γνωστό 3λιτρο «straight-six» κινητήρα της, ο οποίος αναμένεται να αποδίδει στη νεότερη εκδοχή του πάνω από 500 ίππους. Η χρήση κάποιου ηλεκτροκινητήρα δεν έχει ακόμα αποκλειστεί από τους μηχανικούς της εταιρείας, όχι όμως υπό τη μορφή που τους γνωρίζουμε στα υβριδικά μοντέλα της αγοράς, αλλά ως «βοηθητικό» στοιχείο που πιθανόν να προσφέρει μερικούς επιπλέον ίππους στο «πακέτο» απόδοσης του θερμικού κινητήρα.

Δομικά, η σημαντικότερη αλλαγή θα αφορά στο πλαίσιο στο οποίο θα βασίζονται οι μηχανολογικά δίδυμες Μ3 και M4,. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αυτό δεν θα είναι άλλο από την ευέλικτη πλατφόρμα CLAR της BMW την οποία είδαμε να χρησιμοποιούν, με τις κατάλληλες ασφαλώς αλλαγές, οι Σειρές 5 και 7. Από εκεί και πέρα, οι Γερμανοί αναμένεται να εστιάσουν ιδιαίτερα σε σημαντικά στοιχεία του σώματος των δύο αυτοκινήτων προικίζοντάς τα με ουκ ολίγες… ποσότητες αλουμινίου και carbon ούτως ώστε το βάρος τους να αγγίξει και όχι να ξεπεράσει το κρίσιμο, όσο και άτυπο για την κατηγορία όριο των 1,5 τόνων.

Τι άλλο θα περιλαμβάνει ο αυτοκινητικός… μπαξές των BMW που θα προετοιμάζει το M Division; Σίγουρα, μια έκδοση Μ για τη νέα Χ3, αλλά και μια αντίστοιχη για τη δεύτερη κατά σειρά γενιά της Χ4. Από εκεί και πέρα, βέβαιο είναι πως αμέσως μετά την παρουσίαση των Χ2 και Ζ4, οι Βαυαροί θα λανσάρουν και τις αντίστοιχες σπορ εκδόσεις τους, ενώ τον ίδιο ακριβώς δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Σειρά 8. Χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση, η επερχόμενη Χ7 θα περάσει και αυτή από την… κρησάρα του M Division αποτελώντας μια ακόμα πρόταση που θα αντιπαρατεθεί στις κατά τόπου αγορές με τα αντίστοιχα μοντέλα των Mercedes-AMG και Audi Sport.

Χαρακτηριστική του… επεκτατικού ανέμου που αυτή τη στιγμή πνέει στους κόλπους των BMW είναι η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του M Division, Frank Van Meel, σε βρετανικά μέσα:

«Η ίδια η BMW έχει περισσότερα μοντέλα από την BMW M, όμως προσβλέπουμε στο μέλλον. Υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης για την BMW M. Εξετάζουμε όλα τα αυτοκίνητα για να δούμε αν μπορούμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο M ή M-Performance, αν και πρέπει να έχουμε αρκετά μεγάλη ζήτηση από τους πελάτες πριν δεσμευτούμε να τα κατασκευάσουμε. Με την M-Performance μπορούμε να προσεγγίσουμε πελάτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα κλασικά μοντέλα της οικογένειας Μ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τα 11 στο σύνολο καθαρόαιμα μοντέλα της οικογένειας Μ, η BMW σχεδιάζει να παρουσιάσει περί τις 15 εκδόσεις που θα φέρουν την υπογραφή του παραρτήματος M-Performance και θα βασίζονται στα πιο «προσγειωμένα» μοντέλα της γκάμας των Βαυαρών._Χ.Α. 

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • BMW M
  • BMW M
  • BMW M Performance