20 Οκτ 2017

Consumer Reports 2017: Ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες μάρκες;

Η ετήσια έρευνα του αμερικάνικου οργανισμού αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τους κερδισμένους και χαμένους της χρονιάς στον τομέα της αξιοπιστίας, αλλά συνάμα και ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα που προκύπτουν παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Consumer Reports 2017

Η καθιερωμένη ετήσια έρευνα αξιοπιστίας Consumer Reports πραγματοποιήθηκε φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά από τον αμερικάνικο οργανισμό αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία τα οποία παρείχαν σε αυτόν πάνω από 400.000 μέλη του στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως υπ’ όψιν λήφθηκαν όλες οι παρατηρήσεις τους για συνολικά 640.000 οχήματα, καινούργια και παλιά, με χρονολογία κατασκευής από το 2000 έως και το 2017.

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, τα καινούργια οχήματα είναι περισσότερο πιθανόν να παρουσιάσουν βλάβες ή δυσλειτουργίες με τον κινητήρα, το σύστημα μετάδοσης ή και με τα νέα high-tech συστήματα με τα οποία πλέον εξοπλίζονται. Κατά την τελευταία δεκαετία, για παράδειγμα, όλες σχεδόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν «αγκαλιάσει» νέες τεχνολογίες στο σύστημα μετάδοσης σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την οικονομία καυσίμου, σύμφωνα με την Anita Lam, την αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ενσωμάτωσης δεδομένων της Consumer Reports.

«Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν πλέον κιβώτια ταχυτήτων με οκτώ και εννέα ταχύτητες, είτε κιβώτια συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων, πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν προβλήματα με βλάβες ή ζητήματα κακής λειτουργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Anita Lam. Μάλιστα, το εν λόγω φαινόμενο είναι περισσότερο αισθητό, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Consumer Reports, σε καινούργια μοντέλα που δεν έχουν προλάβει να κλείσουν περισσότερο από έναν χρόνο από την ημερομηνία ταξινόμησής τους.

Η φετινή έρευνα αποκάλυψε ότι τα γνωστά πλέον συστήματα ψυχαγωγίας αποτελούν μία ακόμα σημαντική πηγή προβλημάτων στα νέα ή ελαφρώς ανασχεδιασμένα μοντέλα της αγοράς. Χαρακτηριστική, σύμφωνα με το Consumer Reports, είναι η περίπτωση του Subaru Impreza ΜΥ2017, το οποίο έπεσε αρκετές θέσεις στη φετινή κατάταξη παρουσιάζοντας προβλήματα με την κάμερα οπισθοπορείας, την ικανότητα λήψης σήματος στο ραδιόφωνοo, αλλά και με την ασύρματη σύνδεση του κινητού τηλεφώνου.

«Οι εταιρείες αυτοκινήτων δοκιμάζουν εκτενώς τα πρωτότυπα οχήματα τους, όμως σε επίπεδο μαζικής παραγωγής ένα ευρύ φάσμα πραγματικών σεναρίων είναι δυνατό να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό και τη φύση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε ένα νέο μοντέλο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jake Fisher, ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του Διευθυντή Δοκιμών στον αμερικάνικο οργανισμό.

Από εκεί και πέρα, στη σχετική λίστα των πιο αξιόπιστων κατασκευαστών στην έρευνα του Consumer Reports για το 2017, οι… συνήθεις ύποπτοι –οι Toyota και Lexus, δηλαδή- καταλαμβάνουν για μια ακόμα χρονιά τις δύο πρώτες θέσεις, αυτή τη φορά με αντίστροφη σειρά σε σχέση με το 2016. Πιο συγκεκριμένα, με ανώτατο-βέλτιστο σκορ τους 100 βαθμούς, η Toyota κατέλαβε με 80 την πρώτη θέση και η Lexus τη δεύτερη με 77 βαθμούς. Στην τρίτη θέση συναντάμε την Kia (71 βαθμοί), η οποία ανέβηκε δύο θέσεις σε σχέση με τις περσινές της επιδόσεις. Τέταρτη και πρώτη εταιρεία από τη γηραιά ήπειρο αναδείχθηκε η Audi (68 βαθμοί), ακολουθούμενη από την BMW (62 βαθμοί), που κέρδισε με τη σειρά της τέσσερις θέσεις. Την πρώτη 10άδα των πλέον αξιόπιστων κατασκευαστών συναντάμε τις Subaru (60 βαθμοί), Infiniti (60 βαθμοί), Buick (59 βαθμοί), Honda (59 βαθμοί) και Hyundai (59 βαθμοί).

Από τη φετινή έρευνα προκύπτει ότι τα μοντέλα που παρουσιάζουν βελτιωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές αξιοπιστία είναι τα Audi A3, Chrysler Pacifica, Ford F-150, Mercedes-Benz S-Class, Ram 1500, Volkswagen Golf Alltrack και Volkswagen Passat. Εκείνα δε που πλέον φέρουν τον χαρακτηρισμό «μοντέλα με μειούμενη αξιοπιστία» είναι τα Acura MDX, Buick LaCrosse, Cadillac CT6, Cadillac XTS, Chevrolet Camaro, Chevrolet Corvette, Chevrolet Cruze, Chevrolet Equinox, Chrysler 300, GMC Acadia, Hyundai Tucson, Mazda CX-9, Mazda MX-5 Miata, Mercedes-Benz GLC, Nissan Maxima, Porsche Cayenne, Subaru Impreza._X.A.

Τα 10 πιο αξιόπιστα μοντέλα: 1. Kia Niro 2. Subaru BRZ/Toyota GT86 3. Lexus ES 4. Lexus GS 5. Audi Q3 6. Toyota RAV4 7. Lexus IS 8. Toyota Prius V 9. Toyota Prius C 10. Infiniti Q70

Τα 10 λιγότερο αξιόπιστα μοντέλα: 1. Chevrolet Camaro 2. Mercedes GLC 3. Jaguar F-Pace 4. GMC Acadia 5. Fiat 500 6. Ford Focus 7. Ford Fiesta 8. Volvo XC90 9. Cadillac Escalade 10. Tesla Model X

Δείτε στη συνέχεια την τελική κατάταξη των κατασκευαστών

 

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Consumer Reports 2017
  • Consumer Reports 2017
  • Consumer Reports 2017
  • Consumer Reports 2017
  • Consumer Reports 2017
  • Consumer Reports 2017
  • Consumer Reports 2017