top icon
Επικαιρότητα

Διπλό βραβείο σχεδιασμού για τα Mazda CX-30 και MX-30 (+video)

Τα Mazda CX-30 και MX-30 απέσπασαν το βραβείο “Red Dot Design” για το 2020, στον ομώνυμο ετήσιο διαγωνισμό προϊοντικού σχεδιασμού.

Ο οργανισμός “Red Dot: Product Design 2020” περιλάμβανε διπλή διάκριση για τη Mazda, με δύο μοντέλα της να κατακτούν το βραβείο σχεδιασμού Red Dot. Το μικρομεσαίο SUV Mazda CX-30 και το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας, Mazda MX-30, συμπληρώνουν τη σειρά βραβευμένων μοντέλων της Mazda που σχεδιάστηκαν υιοθετώντας τη φιλοσοφία Kodo: τη φιλοσοφία του “Soul of Motion”.

Ο θεσμός Red Dot ξεκίνησε το 1955 και είναι από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς σχεδιασμού στον κόσμο. Οι φετινοί νικητές επιλέχθηκαν από 48 κατηγορίες, στις οποίες εντάσσονται αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κερδίζοντας το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σύμβολο Red Dot, που αποτελεί παγκόσμια πιστοποίηση αριστείας στον τομέα του σχεδιασμού.

Με τη βράβευση των Mazda CX-30 και MX-30, η ιαπωνική μάρκα διακρίνεται για 8η και 9η φορά αντίστοιχα, στα Red Dot Awards. Μέχρι σήμερα, έχουν ακόμη βραβευθεί τα Μazda 3 (2019), MX-5 RF (2017), MX-5 soft top, CX-3 και Mazda2 (2015), Mazda3 (2014) και Mazda6 (2013).

Mazda Red Dot

Το Mazda CX-30, αποτελεί το δεύτερο μοντέλο παραγωγής που έχει ως βάση την τελευταία εξέλιξης της σχεδιαστικής φιλοσοφίας Kodo, η οποία όπως μας ενημερώνουν οι άνθρωποι της Mazda, έχει ως πηγή έμπνευσης την παραδοσιακή Ιαπωνική καλαισθησία. Υπηρετώντας την αρχή “less is more”, οι Ιάπωνες έδωσαν έμφαση στην καθαρότητα των επιφανειών, παραθέτοντας εντέλει μια πρόταση που ξεχωρίζει σχεδιαστικά, στην κατηγορία των μικρομεσαίων crossover SUV.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε ο σχεδιασμός και για το Mazda MX-30, ένα μοντέλο στο οποίο υιοθετήθηκαν επιλογές από το μέλλον, τόσο σχεδιαστικά όσο και σε επίπεδο κινητήριου συνόλου. Άλλωστε, το MX-30 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Mazda και εφοδιάζεται με την τεχνολογία e-Skyactiv. Το μοντέλο εφοδιάζεται με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 35.5kWh, που εξασφαλίζει αυτονομία περί τα 200 χιλιόμετρα.

Mazda Red Dot

“Οι Ιάπωνες «master» στο είδος τους σε ότι αφορά την καλαισθησία, έδιναν ανέκαθεν μεγάλη βαρύτητα στην απλότητα των γραμμών και την ομορφιά των καθαρών σχημάτων,” δήλωσε ο Jo Stenuit, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος σχεδιασμού της Mazda. “Αυτό αποτέλεσε και την έμπνευση των σχεδιαστών μας στην επεξεργασία κάθε επιμέρους τμήματος, ώστε να δημιουργήσουν ένα δυναμικό και ταυτόχρονα κομψό, εντυπωσιακό και καθόλου κραυγαλέο σε design, αυτοκίνητο. Αυτό είναι και το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε την Ιαπωνική καλαισθησία – μία εικόνα που προκαλεί την αίσθηση της διαρκούς κίνησης.”

“Η νέα αυτή προσέγγιση έχει σαν αποτέλεσμα ένα αυθεντικό design που ενσωματώνει τη διεύρυνση των εκφραστικών στοιχείων του Kodo,” εξήγησε ο αρχισχεδιαστής του Mazda MX-30, Youichi Matsuda. “Εξωτερικά κυριαρχεί η απλότητα και η ομορφιά ενώ το αμάξωμα σχεδιάστηκε ως “ένα σώμα”. Ο σχεδιασμός της καμπίνας – με την απουσία μεσαίας κολώνας και τις αντικριστά ανοιγόμενες freestyle πόρτες – αντανακλά την αίσθηση της ελαφρότητας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα ως στοιχείο των υλικών του εσωτερικού. Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας εποχής μεγάλων αλλαγών, θέλουμε το Mazda MX-30 να δείξει στο κοινό ότι τα αυτοκίνητά μας μπορούν ακόμα να προσφέρουν την ανόθευτη χαρά της οδήγησης.”

“Οι νικητές του βραβείου Red Dot απέδειξαν ότι έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά προϊόντα που αξίζει να κερδίσουν το βραβείο,” πρόσθεσε ο καθηγητής Dr. Peter Zec, ιδρυτής και CEO της Red Dot. “Τα προϊόντα απέσπασαν τη θετική ψήφο της επιτροπής όχι μόνο για την αισθητική, αλλά και χάρη στην απαράμιλλη λειτουργικότητά τους. Με το σχεδιασμό τους, οι νικητές οριοθετούν νέα πρότυπα στην βιομηχανία.”

Δείτε το Mazda CX-30 σε video

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ