top icon
Πωλήσεις

Ευρώπη: Αύξηση πωλήσεων τον Μάιο αλλά…

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου κατέγραψε αύξηση τον Μάιο της τάξης του 73% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, χωρίς όμως να έχει «επιστρέψει» στα πρo Covid-19 επίπεδα.

Η αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα συνέχισε να βελτιώνει τον βηματισμό της καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 73% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, όταν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ελέω Covid-19, «γονάτισαν» τη ζήτηση στο σύνολο της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jato, τον Μάιο πωλήθηκαν σε 26 χώρες της Ευρώπης 1.073.987 νέα οχήματα, αριθμός που ανεβάζει τις συνολικές πωλήσεις στο πρώτο 5μηνο στις 5.150.831 μονάδες.

Ωστόσο, σε σχέση με τον Μάιο του 2019, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων εμφανίζονται μειωμένες κατά 25%.

«Τα στοιχεά είναι ενθαρρυντικά, αλλά η αγορά ανακάμπτει πιο αργά από ό,τι περίμεναν πολλοί. Η οικονομική αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών περιορίζουν την ανάπτυξη σε μια στιγμή που ο κλάδος μετατοπίζεται από τους παραδοσιακούς κινητήρες και προσαρμόζεται στους αυστηρούς κανονισμούς για τις εκπομπές CO2», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Jato.

To VW Group οδηγεί την κούρσα στην Ευρώπη

Το VW Group ήταν για έναν ακόμα μήνα ο δυνατότερος παίχτης της ευρωπαϊκής αγοράς αποσπώντας μερίδιο τον Μάιο που άγγιξε ποσοστιαία το 28,14% – πίσω του ακολουθούν η Stellantis (20,9%), η Renault-Nissan (10,6%), το Hyundai Motor Group (8,0%) και το BMW Group (7,2%).

Σε ότι αφορά το «είδος» των οχημάτων, τα SUV κατέλαβαν τον περασμένο μήνα μερίδιο τη τάξης του 45% και τα EVs το 16%.

Οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in hybrid αυτοκινήτων ανήλθαν τον Μάιο στις 171.415 μονάδες καταγράφοντας αύξηση 279% – από αυτά τα 83.700 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά (+261%).

Σε ότι αφορά τα μοντέλα, το VW Golf πήρε την πρωτιά, με το T-Roc να κατακτά την θέση 1 στα SUV. Στα ηλεκτρικά, ο συνήθης… ύποπτος, το Tesla Model 3, απέσπασε την κορυφή του βάθρου μπροστά από τα VW ID.3 και Renault Zoe, ενώ τον αντίστοιχο θρόνο των PHEV πήρε το Ford Kuga «προσπερνώντας» τα Peugeot 3008 και Volvo XC40.

Τέλος, τα μοντέλα που κατέγραψαν ποσοστιαία διψήφιο αριθμό ανόδου σε σχέση με τον Μάιο του 2020 ήταν μεταξύ άλλων τα εξής: Hyundai Tucson, Volkswagen T-Cross, Volvo XC40, Mini Hatchback, Hyundai Kona, Tesla Model 3, Kia Niro, Fiat Ducato, Renault Zoe, BMW Σειρά 4, Skoda Scala, BMW Σειρά 2, Honda Jazz, VW Arteon, Nissan Leaf, Citroen Jumper, Audi e-tron, MG ZS, Kia Sorento, Kia Proceed, VW California, Mercedes Sprinter, Hyundai Santa Fe, BMW X6 και Jeep Wrangler.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ