top icon
Κόσμος

H GM χάνει τα εμπορικά ηνία στις ΗΠΑ ύστερα από 90 χρόνια

Ενενήντα χρόνια χρειάστηκαν ώστε η GM να χάσει την πρώτη θέση του βάθρου στον εμπορικό αυτοκινητικό στίβο των ΗΠΑ που για το 2021 πηγαίνει όχι σε κάποια άλλη αμερικανική εταιρεία, αλλά στην Toyota.

Η GM δεν είναι πλέον η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία σε πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ με την ιαπωνική Toyota να την «προσπερνά» για το 2021 – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά από το 1931.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Toyota πούλησε 2,332 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ 2021, έναντι 2,218 εκατομμύριων για την GM.

Οι πωλήσεις της GM στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 13% τη χρονιά που πέρασε – και 43% το τέταρτο τρίμηνο – ενώ η Toyota σημείωσε άνοδο 10% για το σύνολο του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η GM είχε χαμηλότερες πωλήσεις για τελευταία φορά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα το 2010 (2,202 εκατομμύρια μονάδες).

Το 2020, οι πωλήσεις της GM στις ΗΠΑ κυμάνθηκαν στις 2,55 εκατομμύρια μονάδες, με τις Toyota και Ford να συμπληρώνουν το βάθρο με 2,11 και 2,04 εκατομμύρια οχήματα.

Αν μη τι άλλο, το περασμένο έτος στιγματίστηκε από την έλλειψη ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στα οχήματα, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επικεντρωθούν στα πιο κερδοφόρα μοντέλα τους.

Πάντως, παρά την απώλεια του… θρόνου, η GM δήλωσε χθες ότι αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ενισχύσει τις συνολικές πωλήσεις της βιομηχανίας ελαφρών οχημάτων στη χώρα από περίπου 15 εκατομμύρια που ήταν το 2021 σε περίπου 16 εκατομμύρια το 2022.

Από τη μεριά της η Toyota κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με την πρωτιά της στις ΗΠΑ δηλώνοντας μέσω υψηλόβαθμων στελεχών της ότι «το να είσαι Νο 1 δεν αποτελεί προτεραιότητα». Επιπρόσθετα, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το προβάδισμα στις πωλήσεις στις ΗΠΑ και για το 2022.

Toyota vs GM

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ