top icon
Επικαιρότητα

H Ισπανία θέλει να τερματίσει τις πωλήσεις αυτοκίνητων με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης το 2040

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, ετοιμάζεται να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, στο οποίο θα προτείνεται η διακοπή των πωλήσεων των αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2040 και μετά.

Λαμβάνοντας τα αναγκαία για τις περιστάσεις μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση της Ισπανίας προσανατολίζεται στην κατάθεση ενός νόμου ο οποίος θα προβλέπει – μεταξύ άλλων – την απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2040 και μετά. Χαρακτηριστική των προθέσεων της χώρας είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού της, Pedro Sanchez:

«Ορισμένες από τις σημαντικότερες και απαραίτητες αλλαγές επηρεάζουν τον τομέα των μεταφορών. Από το 2040, η ταξινόμηση και πώληση στην Ισπανία επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα δεν θα επιτρέπεται».

Αμέσως μετά την κατάθεσή του, το εν λόγω σχέδιο νόμου πρέπει να περάσει από την έγκριση του ισπανικού κοινοβουλίου, στο οποίο όμως το κόμμα του Πρωθυπουργού της χώρας κατέχει αυτή τη στιγμή μόλις το ¼ της εδρών.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Μ. Βρετανία όσο και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί προ καιρού ότι σκοπεύουν να απαγορεύσουν την πώληση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2040 και μετά, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές στη Μ. Βρετανία έχουν προτείνει το μέτρο της απαγόρευσης να ισχύσει για την πόλη του Λονδίνου από το 2032, με τη Δανία να θέτει από τη μεριά του ως σημείο αναφοράς για την επιβολή αντίστοιχων μέτρων το έτος 2030._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ