top icon
Κόσμος

H Stellantis θα κατασκευάζει βαν οχήματα για πέντε μάρκες της στην Τουρκία

Η Stellantis καθιστά την Τουρκία βασικό κατασκευαστικό κόμβο για τα επαγγελματικά και επιβατικά, τύπου βαν, οχήματά της.

Η Stellantis ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια σειρά από ελαφριά επαγγελματικά και επιβατικά βαν οχήματα μεσαίου μεγέθους στο εργοστάσιό της στην Τουρκία που βρίσκεται στην Προύσα, ξεκινώντας από το 2025.

Το εργοστάσιο, το οποίο ανήκει στην Tofas, μια κοινοπραξία της Stellantis και της τουρκικής εταιρείας Koc Holding, κατασκευάζει επί του παρόντος το Fiat Doblo δεύτερης γενιάς καθώς και το Fiat Tipo.

Τα μεσαίου μεγέθους βαν οχήματα της Stellantis συναρμολογούνται αυτήν τη στιγμή στο Hordain της Γαλλίας, ενώ  μοντέλα της Vauxhall κατασκευάζονται στο Luton της Μ. Βρετανίας. Αυτά περιλαμβάνουν τα Peugeot Expert/Traveller, Citroen Jumpy/Spacetourer, Opel και Vauxhall Vivaro/Zafira Life και Fiat Scudo/Ulysse.

Το Toyota Proace/Proace Verso συναρμολογείται επίσης στο Hordain, βάσει σχετικής συμφωνίας με την ιαπωνική εταιρεία.

Stellantis

Εκπρόσωπος του Stellantis είπε ότι η παραγωγή στην Προύσα θα συμπληρώσει την υπάρχουσα στο Hordain και το Luton. Ο εκπρόσωπος του ομίλου ξεκαθάρισε ότι τα μοντέλά που θα κατασκευάζονται στην Τουρκία θα προορίζονται για τις μάρκες Citroen, FIat, Opel, Peugeot καθώς και μια πέμπτη μάρκα που θα κατονομαστεί αργότερα.

Το Fiat Doblo θα συνεχίσει να κατασκευάζεται από την Tofas μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναδιαμόρφωση των γραμμών παραγωγής για την κατασκευή των νέων βαν, τα οποία θα «πατούν» σε διαφορετική πλατφόρμα.

Fiat E-Doblo

Η Tofas παρήγαγε συνολικά 270.000 οχήματα το 2022, επίδοση αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το 2021. Από αυτά εξήχθησαν εκτός Τουρκίας 121.500 οχήματα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν βαν μοντέλα.

Πιο συγκεκριμένα, εξήχθησαν συνολικά 82.400 βαν μοντέλα από την Tofas, σημειώνοντας αύξηση 24%. Οι εξαγωγές του Doblo μειώθηκαν κατά 13% (32.807), ενώ σε αντίθεση εκείνες του Ram PromasterCity, μιας έκδοσης του Doblo για την αγορά της Βόρειας Αμερικής, υπερδιπλασιάστηκαν (27.755). Ωστόσο, η Stellantis σχεδιάζει να διακόψει τις πωλήσεις του Ram ProMaster City στις ΗΠΑ μέσα στο 2023.

Σε ότι αφορά το Fiat Tipo, οι εξαγωγές έφτασαν τις 39.100 μονάδες, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (96.665) να απορροφάται στην Τουρκία όπυ το το μοντέλο φέρει την ονομασία Egea.

Stellantis

Όπως ανακοίνωσε η Stellantis, η παραγωγή των Fiat Egea/Tipo θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tofas ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως κοινοπραξία ανάμεσα στις Koc και Fiat για τη συναρμολόγηση οχημάτων της τελευταίας.

Tofas - Stellantis

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ