top icon
Κόσμος

Μαχαίρι σε 2.500 θέσεις εργασίας στην Ιταλία σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία

Η στροφή στην ηλεκτρική κινητικότητα έχει το τίμημά της.

Όπως έγινε γνωστό η Stellantis έχει συνάψει συμφωνίες σε εθελοντικό επίπεδο για την περικοπή τουλάχιστον 2.500 θέσεων εργασίας στην Ιταλία καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που απαιτούνται για τη μετάβαση του κλάδου στην ηλεκτροκίνηση.

Έως και 1.520 εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να φύγουν από τον Stellantis με οικονομικά κίνητρα στο Τορίνο, συμπεριλαμβανομένων 300 στο εργοστάσιο Mirafiori και 733 υπαλλήλων γραφείου, ανέφερε το συνδικάτο UILM.

Η Stellantis συμφώνησε περαιτέρω εθελούσιες «εξόδους» για έως και 850 υπαλλήλους στο εργοστάσιο Cassino στην κεντρική Ιταλία και για έως και 100 στη μονάδα κατασκευής κινητήρων στην Pratola Serra, δήλωσε το συνδικάτο FIOM.

Εκπρόσωπος της Stellantis επιβεβαίωσε τις συμφωνίες στο Τορίνο και στην Pratola Serra αλλά όχι αυτές στο Cassino. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αναμένονται περαιτέρω συμφωνίες για άλλες τοποθεσίες στην Ιταλία τις επόμενες ημέρες, βάσει ενός πλαισίου που συμφωνήθηκε με τα συνδικάτα την περασμένη εβδομάδα.

Alfa Romeo Giulia - Cassino

«Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών που εφαρμόζει η Stellantis για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης διαδικασίας μετάβασης στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι συμφωνίες, αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ από τη γείτονα χώρα, τίθενται σε αυστηρά εθελοντική βάση και στοχεύουν κυρίως σε εργαζόμενους κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης ή σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν από νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Η Stellantis απασχολεί περίπου 43.000 άτομα στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 στην περιοχή του Τορίνο, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, την ιστορική έδρα της Fiat, η οποία συγχωνεύτηκε πρώτα με την Chrysler και αργότερα με την PSA για τη δημιουργία της Stellantis.

Τα πακέτα εθελοντικής εξαγοράς ήταν το κύριο εργαλείο που χρησιμοποίησε η Stellantis για να μειώσει το εργατικό δυναμικό της στην Ιταλία, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 55.000 άτομα όταν ιδρύθηκε ο όμιλος στις αρχές του 2021.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε συνομιλίες με την Stellantis για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα σε 1.000.000 οχήματα, από περίπου 750.000 που ήταν πέρσι.

Cassino Plant

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ