top icon
Κόσμος

H στενή σχέση του νέου μεγαλομέτοχου της Manchester Utd με την Αυτοκίνηση

H σχέση του νέου μεγαλομέτοχου της Manchester United με την Αυτοκίνηση δεν «περιορίζεται» μόνο στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όπου ο Sir James Arthur Ratcliffe πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο, καθώς για εκείνον είναι μια σχέση ζωής.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2023 η διάσημη σε όλο τον πλανήτη ποδοσφαιρική ομάδα της Manchester United ανακοίνωσε πως ο Sir James Arthur Ratcliffe (ο κύριος στη φωτογραφία δεξιά του επτάκις πρωταθλητή Lewis Hamilton) απέκτησε το 25% των μετοχών της. Ο νέος μεγαλομέτοχος του team είναι Βρετανός δισεκατομμυριούχος, χημικός μηχανικός και επιχειρηματίας. Στην κυριότερη από τις ασχολίες του ο Ratcliffe είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) του ομίλου χημικών προϊόντων INEOS, τον οποίο ίδρυσε το 1998. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτιμάται ότι ανήλθε σε 65 δις δολάρια το 2021. Τον Μάιο του 2018, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 21 δις λίρες.

James Ratcliffe

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Ratcliffe μετακόμισε τη φορολογική του κατοικία στο Μονακό, κίνηση που εκτιμάται ότι θα του εξοικονομήσει 4 δις λίρες σε φόρους. Ήταν συνιδρυτής της εταιρείας Inspec, η οποία μίσθωσε το πρώην εργοτάξιο της BP Chemicals στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το 1998 ίδρυσε την INEOS για να εξαγοράσει την Inspec και το ελεύθερο ιδιοκτησιακό δικαίωμα του εργοστασίου της Αμβέρσας.

James Ratcliffe

Από αυτή τη βάση, ο Ratcliffe άρχισε να αγοράζει ανεπιθύμητες δραστηριότητες από ομίλους όπως η ICI και η BP, επιλέγοντας στόχους με βάση τη δυνατότητά τους να διπλασιάσουν τα κέρδη τους σε μια πενταετία. Το 2006 η INEOS αγόρασε τον βραχίονα διύλισης και πετροχημικών της BP (την Innovene), κίνηση που έδωσε στην INEOS διυλιστήρια και εργοστάσια στη Σκωτία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τον Καναδά.

James Ratcliffe

Τον Φεβρουάριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι η INEOS θα επενδύσει 1 δις λίρες Αγγλίας στις βιομηχανίες πετρελαίου και χημικών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του συστήματος αγωγών Forties, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά σημαντικού ποσοστού του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου. Και φυσικά, από το 2020 και για τα επόμενα πέντε χρόνια, η INEOS είναι επίσημος χορηγός της Mercedes AMG F1.

James Ratcliffe

Ο Ratcliffe ίδρυσε επίσης και την Ineos Automotive Ltd., αρχικά για να κατασκευάσει έναν αντικαταστάτη για το Land Rover Defender του. Κατόπιν, προσέγγισε ανεπιτυχώς την Jaguar Land Rover για επιχειρηματική συνεργασία στην παραγωγή αυτοκινήτων. Το 2019 ξεκίνησε συνεργασίες με την BMW και τη Magna Steyr για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν από κοινού, ένα παρόμοιο όχημα με την κωδική ονομασία Projekt Grenadier.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe

Φυσικά, ο CEO της INEOS και μεγαλομέτοχος πλέον της Manchester United έχει και τη δική του συλλογή αυτοκινήτων. Και καθώς δεν υπάρχει «πάτος» στο αβυσσαλέου βάθους πορτοφόλι του Sir James Arthur Ratcliffe, φημολογείται έντονα πως αυτός είναι ο νέος ιδιοκτήτης του μυθικού κουπέ Mercedes 300 SLR Uhlenhaut, που κόστισε 142 εκατ. δολάρια.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ