top icon
Κόσμος

Hyundai Ioniq 5 N: Βόλτα στο Nurburgring (video)

Η Hyundai μας αποκαλύπτει με φόντο την «Πράσινη Κόλαση» αρκετές από τις τεχνολογικές περγαμηνές τoυ νέου, αμιγώς ηλεκτρικού Ioniq 5 Ν. Όπως οι τεχνητοί ήχοι, το σύστημα προσομοίωσης αλλαγών σχέσεων, το drift mode και πολλά άλλα.

Το νέο Ioniq 5 N, το  οποίο θα αποκαλυφθεί πλήρως τον επόμενο μήνα, αποτελεί ένα μοντέλο σταθμό για την εταιρεία, όντας η πρώτη δημιουργία του τμήματος Ν της Hyundai. Και συνάμα μια συναρπαστική οδηγικά πρόταση με σπορ χαρακτήρα, που έρχεται να καταρρίψει πολλούς μύθους που σχετίζονται με την «οδηγική ποιότητα» των EVs.

Για το νέο Ioniq 5 N, η Hyundai έχει συνδυάσει την πλατφόρμα Electrified-Global Modular Platform (E-GMP) με τεχνολογίες που μεγιστοποιούν τις δυνατότητες υψηλών επιδόσεων των EVs και να διασφαλίσει ότι πληροί τους βασικούς πυλώνες του τμήματος Ν.

Hyundai Ioniq 5 N

«Το να αποσπάσει κανείς την μέγιστη απόδοση από ένα EV απαιτείται αυστηρή πειθαρχία στη διαχείριση θερμότητας σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, και αυτό απαιτεί προηγμένο λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αναβάθμιση στο hardware του οχήματος ενισχύεται περαιτέρω από προηγμένες βελτιώσεις απόδοσης που βασίζονται στο λογισμικό», δηλώνει χαρακτηριστικά η Hyundai.

Η διαχείριση θερμότητας στο νέο Ioniq 5 N υποστηρίζεται από μια διευρυμένη περιοχή ψύξης, σε συνδυασμό με ένα βελτιωμένο από το τμήμα Ν ψυγείο λαδιού κινητήρα και μπαταρίας, ενώ το «παρών» δίνουν  τα συστήματα N Battery Preconditioning όσο και το N Race. Εν προκειμένω, το πρώτο προκαθορίζει τη θερμοκρασία των στοιχείων της μπαταρίας με τον πιο αποδοτικό τρόπο μέσω δύο λειτουργιών: την Drag και την Track. Στη λειτουργία Drag, η βέλτιστη θερμοκρασία ρυθμίζεται για άμεση χρήση της μέγιστης ισχύος, ενώ στην Track η χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία μπαταρίας βελτιστοποιείται για μεγαλύτερη διάρκεια κατά την οδήγηση στην πίστα.

Hyundai Ioniq 5 N

Από τη μεριά του, το N Race δίνει στους οδηγούς πιο άμεσο έλεγχο στη χρήση της ενέργειας του αυτοκινήτου. Και εδώ, το σύστημα διαθέτει δύο λειτουργίες, την Sprint, η οποία είναι και η προεπιλεγμένη και δίνει προτεραιότητα στην πλήρη on-demand απόδοση, και την Endurance, μια ρύθμιση που μεγιστοποιεί την αυτονομία του Ioniq 5 N στην πίστα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο νέο Ioniq 5 N παρουσιάζει και στο σύστημα πέδησης, το οποίο είναι σε θέση να αναπτύξει δυνάμεις έως και 0,6 g μόνο μέσω του συστήματος αναγεννητικού φρεναρίσματος. Η αναγεννητική πέδηση παραμένει ενεργοποιημένη ακόμη και με την ενεργοποίηση ABS, με μέγιστη επιβραδυντική δύναμη 0,2 g. Την ίδια στιγμή, τα υδραυλικά φρένα του Ioniq 5 N είναι ενισχυμένα με μεγαλύτερους δίσκους διαμέτρου 400 χλστ.

Hyundai Ioniq 5 N

Δύο ακόμα στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον στο ηλεκτρικό Ioniq 5 N είναι τα N Active Sound + και N e-Shift. Το N Active Sound + αποτελείται από ένα σύστημα 10 ηχείων (8 εσωτερικά, 2 εξωτερικά) που παρέχει τρία διαφορετικά ηχητικά «θέματα» που φέρουν τις ονομασίες Ignition, Evolution και Supersonic. Το Ignition προσομοιώνει τον ήχο του 2λιτρου κινητήρα των αυτοκινήτων Ν με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ το Evolution είναι ένας ηλεκτρονικός ήχος εμπνευσμένος από το N Vision Gran Turismo Concept και το RN22e. Το Supersonic, με τη σειρά του, προσομοιώνει τον ήχο ενός μαχητικού αεροσκάφος για να προσφέρει στους οδηγούς μια… πολεμική αίσθηση κατά την σπορ οδήγηση.

Hyundai Ioniq 5 N

Το N e-Shift συνεργάζεται στενά με το σύστημα N Active Sound + με στόχο την προσομοίωση αλλαγών με τρόπο ανάλογο με εκείνο που συναντά κανείς σήμερα στο 8τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT) των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης της οικογένειας N. Αυτό πραγματοποιείται ελέγχοντας τη ροπή του κινητήρα και προσομοιώνοντας το αίσθημα κραδασμών και «τινάγματος» μεταξύ των αλλαγών.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νέου Hyundai Ioniq 5 N θα είναι το drift mode, το οποίο θα ενεργοποιείται γρήγορα και… απλά μέσω του σχετικού μπουτόν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το εν λόγω «καλούδι» ενσωματώνει επιμέρους υποσυστήματα για τον έλεγχο της κατανομής της ροπής εμπρός και πίσω αλλά και του ποσοστού της. Επιπλέον, το N Drift Optimizer συνεργάζεται και με τα συστήματα ελέγχου διεύθυνσης και ανάρτησης καθώς και με το e–LSD – που φυσικά δεν είναι άλλο από ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Hyundai Ioniq 5 N

Το νέο Hyundai Ioniq 5 N στο Nurburgring

Το νέο Hyundai Ioniq 5 N εξελίχθηκε σε διάφορα «τερέν». Με πρώτο και καλύτερο, το Nurburgring, εκεί όπου οι δοκιμαστές της Hyundai πραγματοποίησαν, όπως επικαλούνται οι ιθύνοντες του τμήματος Ν, πάνω από 10.000 χλμ. Επιπρόσθετα, το Ioniq 5 N θα ολοκληρώσει ένα επιπλέον τεστ αντοχής 10.000 χλμ. πριν πάρει το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ευφυούς λογισμικού του.

Δείτε το σχετικό βίντεο από τις δοκιμές του Ioniq 5 N στο Nurburgring:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ