Επικαιρότητα Κόσμος

Η κινεζική CALT είναι έτοιμη να κατασκευάσει μία μπαταρία με διάρκεια ζωής 2.000.000 χλμ.

Η πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας CALT δήλωσε πως η εταιρεία του έχει έτοιμη μια μπαταρία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με διάρκεια ζωής 16 ετών και 2.000.000 χιλιομέτρων.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο Elon Musk ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει μια νέα μπαταρία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η οποία θα έχει διάρκεια ζωής 1,6 εκατ. χιλιόμετρα (περισσότερα μπορείτε να διαβάστε εδώ). Ωστόσο, η δημόσια εξαγγελία του νέου αυτού «κατορθώματος» της Tesla, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα πλαίσια της εκδήλωσης «Battery Day» της αμερικανικής εταιρείας στα τέλη του περασμένου μήνα, ανεβλήθη, με την Tesla να μην έχει προς το παρόν ανακοινώσει κάτι νεώτερο.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μπαταρία «του ενός εκατομμυρίου μιλίων», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Tesla, εξελίχθηκε σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από κοινού με την κινεζική Contemporary Amperex Technology Ltd, τη γνωστή στους οπαδούς της ηλεκτροκίνησης εταιρεία CATL, σε συνεργασία με μια ομάδα ακαδημαϊκών και επιστημόνων που «επιστρατεύτηκαν» ειδικά για την περίσταση από την Tesla και τον Elon Musk.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, οι εν λόγω μπαταρίες διαθέτουν προηγμένη «χημεία», ειδικές επικαλύψεις στα στοιχεία τους, ελάχιστο ή και καθόλου κοβάλτιο, μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και χωρητικότητα αποθήκευσης της ενέργειας, αλλά και χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις «παραδοσιακές» ιόντων λιθίου, ενώ αμέσως μετά το ντεμπούτο τους σε μοντέλα της Tesla που θα πωλούνται στην Κίνα (βλ. Model 3), θα παρουσιαστούν σε επιπλέον οχήματα της εταιρείας σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.

Σήμερα, στο θέμα της εν λόγω μπαταρίας επανήλθε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της κινεζικής CALT, Zeng Yuqun, ο οποίος δήλωσε τα εξής σε συνέντευξη που παρεχώρησε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ningde, στην επαρχία Fujian της νοτιοανατολικής Κίνας:

«Η Contemporary Amperex Technology Ltd είναι έτοιμη να παράγει μια μπαταρία που θα έχει διάρκεια ζωής 16 χρόνια και 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αν κάποιος προχωρήσει στην παραγγελία της, εμείς είμαστε έτοιμοι να την κατασκευάσουμε».

Στις ίδιες δηλώσεις του ο 52χρονος Zeng Yuqun αποκάλυψε πως η εταιρεία του, και προσωπικά ο ίδιος, διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Tesla και τον Elon Musk:

«Τα πηγαίνουμε πoλύ καλά και είναι ένας διασκεδαστικός τύπος. Μιλά για το κόστος όλη την ημέρα και εγώ από τη μεριά μου φροντίζω ώστε να έχουμε τις λύσεις».

Θυμίζουμε πως η κινεζική CALT προμηθεύει με μπαταρίες πολλά μεγάλα ονόματα της σύγχρονης αυτοκινητικής σκακιέρας, καθώς εκτός από την Tesla, στο πελατολόγιό της υπάγονται κατασκευαστές όπως η BMW, η VW, η Audi, η Porsche και η Opel.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου