top icon
Κόσμος

Η Prodrive αναπτύσσει βιώσιμο καύσιμο για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Η Prodrive, θα είναι μία από τις πρώτες μεγάλες ομάδες στον κόσμο που θα αγωνιστεί με μια νέα γενιά προηγμένων βιώσιμων καυσίμων σε πρωτάθλημα της FIA, όταν θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο κύπελλο ράλλυ Cross Country της FIA αργότερα φέτος.

Στη συνέχεια, η ομάδα Bahrain Raid Xtreme (BRX), η οποία ανήκει στην Prodrive θα χρησιμοποιήσει αυτό το καύσιμο στο ράλλυ Ντακάρ τον Ιανουάριο για να αποδείξει ότι αυτά τα βιώσιμα καύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άμεσος αντικαταστάτης των ορυκτών καυσίμων σε τυποποιημένα οχήματα παραγωγής.

Η Prodrive ανέπτυξε το βιώσιμο καύσιμο τους τελευταίους οκτώ μήνες σε συνεργασία με την Coryton Advanced Fuels, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Με ονομασία Prodrive ECOpower, αναπτύχθηκε ειδικά για να επιδείξει τα περιβαλλοντικά οφέλη της τελευταίας τεχνολογίας βιώσιμων καυσίμων. Τα κύρια συστατικά του είναι βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, που παρασκευάζονται από γεωργικά απόβλητα, και καύσιμα που δημιουργούνται με τη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα, το καύσιμο διαθέτει -εν συγκρίσει με τη βενζίνη- μειωμένες κατά 80% εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος της Prodrive, David Richards, δήλωσε: “Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ιδέας πως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την προώθηση νέων τεχνολογιών που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καλύπτοντας χιλιάδες χιλιόμετρα στις πιο δύσκολες περιοχές, το Ντακάρ και τα FIA World Cup Cross-Country Rallies αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της επόμενης γενιάς βιώσιμων καυσίμων και την απόδειξη ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα προσφέρουν τις ίδιες επιδόσεις και εμβέλεια”.

Το καύσιμο έχει αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις της Prodrive στην έδρα της στο Banbury του Ηνωμένου Βασιλείου και χρησιμοποιήθηκε στο αυτοκίνητο Prodrive Hunter T1+ της ομάδας BRX με τους ίδιους μη τροποποιημένους κινητήρες που προηγουμένως λειτουργούσαν με βενζίνη.

Αν και το Prodrive ECOpower έχει αναπτυχθεί για χρήση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αυτό το βιώσιμο καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άμεσος αντικαταστάτης της αμόλυβδης βενζίνης σε σχεδόν οποιοδήποτε όχημα και η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα σχεδόν πανομοιότυπο καύσιμο σε ορισμένα από τα αυτοκίνητά της για να αποδείξει περαιτέρω την τεχνολογία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Coryton, Andrew Willson, δήλωσε: “Για να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας, λανσάραμε πρόσφατα το Sustain, τη νέα μας πρόταση βιώσιμων καυσίμων. Γνωρίζαμε ότι η συνεργασία με την Prodrive θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας σε μερικά από τα πιο απαιτητικά αγωνιστικά περιβάλλοντα του κόσμου, σε συνεργασία με μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς στην βιομηχανία του κλάδου”.

Το Prodrive Hunter T1+ έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αγωνιστεί στο Ντακάρ στη Σαουδική Αραβία και σε ράλι ανωμάλου δρόμου σε όλο τον κόσμο. Το τετρακίνητο αυτοκίνητο μπορεί να διασχίσει σχεδόν οποιοδήποτε έδαφος, από αμμόλοφους μέχρι βραχώδεις ορεινές διαδρομές, με υψηλή ταχύτητα και κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων του Ντακάρ θα καλύψει περισσότερα από 7.500 χιλιόμετρα.

Η ομάδα BRX έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή για πιο εκτεταμένη εργασία αντοχής στις ίδιες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στο Ντακάρ. Στη συνέχεια η ομάδα θα συμμετάσχει στο Abu Dhabi Desert Challenge και στο Hail Rally πριν κατευθυνθεί στο Dakar που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PRODRIVE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ