top icon
Επικαιρότητα

Ηλεκτροκίνηση – οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης αυξήθηκαν κατά 60% παγκοσμίως το 2019

Η Κίνα εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λεόντος.

Με τα πάσης λογής ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να πολλαπλασιάζονται σε αριθμό, η ποσότητα αλλά και η σωστή «διασπορά» των υποδομών που θα υποστηρίζουν καθημερινά την αναζωογόνηση των μπαταριών τους με ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα – πολλώ δε μάλλον για τα «καθαρόαιμα» EVs. Προς το παρόν πάντως η «υποστήριξη» των τελευταίων από την εκάστοτε πολιτεία ως προς το πλήθος των δημόσιων/κοινόχρηστων σημείων φόρτισης, σίγουρα δεν μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητική. Κι αυτό παρά τον περιορισμένο, μέχρι και αυτή τη στιγμή, όγκο των αυτοκινήτων που κινούνται στους ανά την υφήλιο δρόμους καταναλώνοντας αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο ο στόλος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν υπερβαίνει το 1% του συνολικού.

Εντούτοις, κάποια βήματα, και μάλιστα σημαντικά, έχουν ήδη γίνει, καθώς στο σύνολο της υφηλίου οι δημόσιοι/κοινόχρηστοι σταθμοί φόρτισης (ημι-ταχείας, έως και 22 kW, αλλά και ταχείας) αυξήθηκαν ποσοστιαία τον περασμένο χρόνο κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η International Energy Agency (IEA) μέσω της ετήσιας έκθεσής της Global EV Outlook, στα τέλη της περασμένης χρονιάς οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης σε όλο τον κόσμο έφτασαν τους 862.118. Από αυτούς το 31% είναι ταχυφορτιστές, ενώ σχεδόν το 60% των συνολικών σταθμών φόρτισης βρίσκονται στην Κίνα, στη μεγαλύτερη από πλευράς όγκου αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

«Η Κίνα συνεχίζει να έχει το προβάδισμα στην εγκατάσταση δημόσιων φορτιστών, κυρίως ταχείας φόρτισης. Αυτοί είναι ιδανικοί για όσους κινούνται στην πόλη όπου οι δυνατότητες φόρτισης στο σπίτι είναι ιδιαίτερα περιορισμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της η IEA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανήλθαν παγκοσμίως στις 2,1 εκατ. μονάδες, επίδοση που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 2,6%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ