top icon
Κόσμος

Ιταλία: Οριζόντια μείωση 0,25€/λίτρο στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την οριζόντια μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που θα επιφέρει σε όλους τους αυτοκινητιστές όφελος έως και 0,3€/λίτρο, μαζί με τον ΦΠΑ.

Με το διάταγμα με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και ανθρωπιστικών επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης» η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την οριζόντια μείωση κατά 25 λεπτά ανά λίτρο στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβάλλεται στη γείτονα χώρα στα καύσιμα. Και όχι μόνο.

Όπως ανακοινώθηκε, η παραπάνω μείωση θα διατηρηθεί «τουλάχιστον μέχρι τις 20 Απριλίου», αλλά προβλέπεται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα θα μπορεί να επανακαθοριστεί, δίχως να χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση.

Χωρίς τη νομοθετική παρέμβαση, στην Ιταλία, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη ανέρχεται στα 728€/1.000 λίτρα, ή αλλιώς, στα 0,728€/λίτρο (ο δεύτερος πιο υψηλός ΕΦΚ στην ΕΕ) και στα 617€/1.000 λίτρα για το πετρέλαιο κίνησης (ο πιο υψηλός ΕFK στην ΕΕ).

Η νομοθετική παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης τη θέσπιση ενός κουπονιού αξίας 200 ευρώ για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν δικά τους μέσα προκειμένου να φτάσουν στον χώρο εργασίας, τα οποία θα δίνουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους και δεν θα φορολογούνται ως εισόδημα.

Fuel - Petrol - Diesel - Τιμές καυσίμων - Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Το πακέτο των μέτρων στήριξης της ιταλικής κυβέρνησης αναμένεται να κοστίσει περί τα 4,4 δις ευρώ. Ωστόσο, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την επιβολή μιας εισφοράς, υπό τη μορφή φόρου, ύψους 10% στα επιπλέον κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, η οποία θα «χρηματοδοτήσει» τις επιδοτήσεις που θα απολαύσουν οι Ιταλοί πολίτες μέσω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται από «παραγωγούς, διανομείς, πωλητές και εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που ασκούν παραγωγή, διανομή και εμπορία πετρελαιοειδών».

Η φορολογική βάση, όπως προβλέπει το μέτρο, «αφορά την αύξηση του υπολοίπου μεταξύ ενεργών και παθητικών συναλλαγών» την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 σε σύγκριση με το υπόλοιπο της περιόδου 1 Οκτωβρίου 2020 – 31 Μαρτίου 2021. Ο φόρος θα είναι 10% εάν η αύξηση είναι μεγαλύτερη από 5 εκατ. ευρώ, ενώ θα θεωρείται «μη οφειλόμενος» εάν η αύξηση είναι μικρότερη από 10%.

Οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν την εν λόγω εισφορά έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Πηγή: rainews.it

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ