top icon
Κόσμος

Το KIA EV6 Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022

Το KIA EV6 κατέκτησε τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» για το 2022, φέρνοντας τον Κορεάτη κατασκευαστή στην κορυφή του βάθρου για πρώτη φορά στα 59 χρόνια του θεσμού.

Ήταν η χρονιά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς», με το KIA EV6 να επικρατεί -έπειτα από σπουδαία μάχη- του Renault Megane E-Tech Electric με 14 βαθμούς διαφορά, αλλά και του «αδερφού» Hyundai Ioniq 5, που μπορεί να κέρδισε τις περισσότερες πρωτιές στις ψήφους των εκλεκτόρων (15, έναντι 14 για το Megane και 12 για το EV6), αλλά περιορίστηκε στην τρίτη θέση.

Ο μοναδικός εκπρόσωπος των κινητήρων εσωτερικής καύσης, το Peugeot 308 επιβεβαίωσε πως υπάρχει ακόμα χώρος για συμβατικά αυτοκίνητα, τερματίζοντας στην κούρσα του τίτλου στην τέταρτη θέση, εμπρός από τα αμιγώς ηλεκρικά Skoda Enyaq iV, Ford Mustang Mach-E και Cupra Born που κατέλαβαν την πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Η ανάδειξη του νικητή μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσα από τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης της Γενεύης, ενώ το αποτέλεσμα κρίθηκε από τις ψήφους 59 μελών, από 22 ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται πως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η επιτροπή του Car of the Year αποφάσισε νωρίτερα να αναστείλει το δικαίωμα ψήφου των δύο μελών της από τη Ρωσία, αφαιρώντας και τη σημαία της χώρας από το πάνελ της εκδήλωσης.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο θεσμό σταθερά από το 1982 και μετά, με τον ιδρυτή του περιοδικού «4Τροχοί» Κώστα Καββαθά να αποτελεί μόνιμο μέλος της Επιτροπής ως και το 2004 και τον διευθυντή του περιοδικού Στράτη Χατζηπαναγιώτου να αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση αυτή από την επόμενη χρονιά. Το 2021 τη σκυτάλη παρέλαβε η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Ελένη Ξενάκη.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Οι αιτιολογήσεις των ψήφων των μελών της επιτροπής.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022 – Κατάταξη

KIA EV6 – 279 βαθμοί
RENAULT MEGANE E-TECH ELECTRIC – 265 βαθμοί
HYUNDAI IONIQ 5 – 261 βαθμοί
PEUGEOT 308 – 191 βαθμοί
SKODA ENYAQ iV – 185 βαθμοί
FORD MUSTANG MACH-E – 150 βαθμοί
CUPRA BORN – 144 βαθμοί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ