top icon
Επικαιρότητα

Νέο Audi A6: Επίσημη πρεμιέρα (+video)

Μετά και τις χθεσινές διαρροές, η Audi λύνει τη σιωπή της παρουσιάζοντας το νέο Α6, που αισίως περνά στην όγδοη κατά σειρά φάση της ζωής του.

Το νέο Audi A6, που θα δούμε δια ζώσης την επόμενη βδομάδα στο 88ο Σαλόνι της Γενεύης, στοχεύει στην καρδιά του πολυτελούς παρακλαδιού της μεσαίας κατηγορίας, εκεί όπου θα συναντήσει τη Σειρά 5 της BMW και την Ε-Class της Mercedes, ποντάροντας πολύ περισσότερο σε μια σειρά τεχνολογικών κατακτήσεων που είδαμε στο Α8 και λιγότερο στη σχεδιαστική πρωτοτυπία του. Μα, πρωτίστως, στους mild hybrid κινητήρες με τους οποίους εξοπλίζεται.

Διαβάστε επίσης: Πρεμιέρα για το νέο Audi A7 Sportback

Προς το παρόν, η γκάμα του νέου Audi A6 περιλαμβάνει έναν μόλις κινητήρα βενζίνης και έναν ντίζελ. Πιο συγκεκριμένα, ο 3λιτρος V6 TFSI αποδίδει 340 ίππους και ροπή 500 Nm εξασφαλίζοντας επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 5,1 δλ., τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα και μέση κατανάλωση 7,1/6,7 λιτ./100 χλμ. «Απέναντί» του βρίσκεται ένας 3λιτρος TDI με απόδοση 286 ίππων, με τη ροπή να αγγίζει για την περίσταση τα 620 Nm. Ο μεν TFSI συνδυάζεται με το 7τάχυτο S-Tronic κιβώτιο των Γερμανών, ο δε TDI με το 8τάχυτο Tiptronic. Και οι δύο πάνε… πακέτο με σύστημα τετρακίνησης, με την έκδοση TDI να διαθέτει μπλοκέ κεντρικό διαφορικό καθώς και τη δυνατότητα κατανομής της ροπής ανάμεσα στους τροχούς του πίσω άξονα.

Το σημαντικότερο είναι πως όλοι οι κινητήρες της γκάμας του νέου Audi A6 διαθέτουν ένα μικρο-υβριδικό σύστημα 48V που συνεργάζεται με μια «συμπαγή» μπαταρία ιόντων λιθίου. Χάρη στην τεχνολογία αυτή, η δυνατότητα coasting του νέου Α6 μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα 55 έως και τα 165 χλμ./ώρα, με το σύστημα να ανακτά κατά την πέδηση ισχύ 12 kW μειώνοντας συγχρόνως την κατανάλωση καυσίμου κατά μέσο όρο έως και 0,7 λιτ./100 χλμ.

Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα μηχανικά μέρη ξεχωρίζει το σύστημα τετραδιεύθυνσης, το σύστημα διεύθυνσης μεταβλητού βήματος (9,5: 1 έως 16,5:1), καθώς και οι αναρτήσεις, με την Audi να προσφέρει εδώ τέσσερις διαφορετικές επιλογές: τη συμβατική με τα ατσάλινα ελατήρια, την σπορ, την έκδοση με τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και την «προσαρμοζόμενη» αερανάρτηση.

Από εκεί και πέρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Γερμανών στον τομέα του σχεδιασμού, το νέο Α6 παραμένει πιστό στο γνώριμο DNA της εταιρείας που θέλει τα αυτοκίνητά της να μοιάζουν… επικίνδυνα μεταξύ τους. Το μήκος της κατασκευής με τον κορυφαίο για την κατηγορία αεροδυναμικό συντελεστή 0,24 είναι σχεδόν 5 μ. και μόλις 7 χλστ. μεγαλύτερο από το παρελθόν, ενώ αυξημένο κατά 12 χλστ. είναι το πλάτος της. Από πλευράς δομής του αμαξώματος, η Audi αναφέρει στις επίσημες ανακοινώσεις της πως το πλαίσιο του Α6 απαρτίζεται από ατσάλι και αλουμίνιο, με το τελευταίο να συναντάται σε πολλά τμήματα, όπως στις αναρτήσεις, στις πόρτες, στο καπό και στα φτερά.

Διαβάστε επίσης: Πρεμιέρα για το νέo Audi A8

Στο εσωτερικό, τέλος, το οποίο βρίθει τεχνολογιών και συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού (37 στο σύνολο), όλα αλλάζουν και όλο τα… ίδια μένουν, με τις σχεδιαστικές φόρμες που ακολουθούνται να παραπέμπουν στο Α8. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν δύο οθόνες αφής των 8,6 ιντσών στη βασική έκδοση και των 10,1 και 8,6 ιντσών στις πιο πλούσιες, ενώ εκ των ουκ άνευ είναι και το virtual cockpit (12,3 ίντσες) εμπρός από το οπτικό πεδίο του οδηγού. Το γνωστό πολύ-σύστημα MMI δίνει ασφαλώς το «παρών», όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σύστημα πιλοτικής οδήγησης επιπέδου 3 που είδαμε στη ναυαρχίδα της γκάμας των Γερμανών. Εντούτοις, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη χρήση του σε δημόσιο δρόμο…_Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ