top icon
Κόσμος

Νέο ρεκόρ ταχύτητας από ιστιοφόρο όχημα, με 222,4 χλμ./ώρα

Στη νότια Αυστραλία καταρρίφθηκε το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά από ιστιοφόρο όχημα, που έφτασε τα 222,4 χλμ./ώρα.

Honoruku στη γλώσσα των Μαορί, των ιθαγενών της Πολυνησίας, σημαίνει, αυτός που γλιστρά απαλά στη γη. Αυτό το όνομα διάλεξαν οι δημιουργοί του για το ιστιοφόρο όχημα που από χθες κατέχει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά με αποκλειστική κινητήρια δύναμη τον άνεμο.

Το Honoruku έχει μήκος 14,2 μέτρα, ύψος πτέρυγας 11,1 μέτρα, βάρος 2.800 κιλά με το μέγιστο έρμα και είναι τρίκυκλο, με δύο πίσω τροχούς και έναν εμπρός, ενώ δεξιά έχει έναν τέταρτο βοηθητικό τροχό.

Ρεκόρ Ταχύτητα 2

Στην επιφάνεια της αλμυρής λίμνης Gairdner, το Honoruku πέτυχε χθες ταχύτητα 222,4 χλμ/ώρα, που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για ιστιοφόρο όχημα.

Σημειώνουμε ότι το όχημα δεν έχει κάποιον τρόπο αποθήκευσης ενέργειας – όλη του την ενέργεια την συλλέγει μέσω της πτέρυγάς του από τον άνεμο που φυσά εκείνη τη στιγμή. Δεδομένου μάλιστα ότι ο άνεμος χθες, κατά την κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας, φυσούσε μόλις με 22 κόμβους (στα όρια των 6 μποφόρ) υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να πετύχει στο μέλλον ακόμη καλύτερες επιδόσεις με πιο ισχυρό άνεμο.

Ρεκόρ ταχύτητας

Οδηγός του οχήματος είναι ο έμπειρος ιστιοπλόος, Glenn Ashby, και το όλο εγχείρημα στηρίζει η ομάδα Emirates Team New Zealand, κάτοχος του America’s Cup.

To America’s Cup χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η Formula 1 της θάλασσας. Άλλωστε, η Βρετανική συμμετοχή, Ineos Team UK, στηρίζεται από το τμήμα αεροδυναμικής της Mercedes Formula 1, η Ελβετική ομάδα Alinghi από το αντίστοιχο τμήμα της Red Bull και τον Adrian Newey ενώ πλάι στην Αμερικανική συμμετοχή, Patriot, βρίσκεται ο Roger Penske.

Κάνοντας κλικ στα κόκκινα γράμματα, μπορείτε να δείτε βίντεο από την χθεσινή κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας ξηράς από το ιστιοφόρο Honoruku.

Ρεκόρ ταχύτητας 4

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ