top icon
Νέα

Nissan Qashqai e-POWER: To SUV που κάνει 1.000 χλμ. με ένα ντεπόζιτο

Η έκδοση e-POWER του Nissan Qashqai μπορεί να διανύσει με ένα γέμισμα περισσότερα απο 1.000 χλμ. και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες.

Ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα της πρωτοποριακής τεχνολογίας e-POWER στο Qashqai, η Nissan έθεσε την πρόκληση σε μια ευρωπαϊκή ομάδα δημιουργών περιεχομένου να καλύψουν 1.000 χιλιόμετρα σε όλη την Σαρδηνία χρησιμοποιώντας μόνο ένα ντεπόζιτο καυσίμου.

Nissan

Η νικήτρια ομάδα της πρόκλησης Veronica και Alba που εκπροσώπησαν την Ισπανία, συγκέντρωσαν βαθμούς με βάση την κατανάλωση καυσίμου για το πλήρες ταξίδι, καθώς και την επίδοσή τους σε διάφορες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Nissan

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πληρώματα από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες που ακολούθησαν μια διαδρομή 1.000 χιλιομέτρων, απολαμβάνοντας τα εντυπωσιακά ορεινά και παράκτια τοπία του νησιού της Μεσογείου. Ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Olbia, με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 55 λίτρων. Το Qashqai e-POWER έχει συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου WLTP 5,2 λίτρα/100km, δίνοντας θεωρητική και, όπως απεδείχθη, ρεαλιστική αυτονομία 1.057 χλμ.

Οι οδηγοί σημείωσαν κατανάλωση 4,9 λτ/100 χλμ.

Καθ’ οδόν, μέλη της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης που εδρεύει στο Nissan Technical Center Europe στο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν παρόντες για να προσφέρουν συμβουλές οικονομικής οδήγησης, εξηγώντας τα πλεονεκτήματα του συστήματος e-Pedal Step, καθώς και του επιλέξιμου «B- mode».

Nissan

Όλες οι ομάδες πέτυχαν την πρόκληση, με τη μέση κατανάλωση καυσίμου στο σύνολο να ανέρχεται σε 4,9 λτ/100 χλμ., μια εξαιρετική επίδοση – απόδειξη της εμβέλειας και της απόδοσης του Qashqai e-POWER των 190 ίππων.

Τι είναι το e-POWER

Αυτό που κάνει το e-POWER μοναδικό, είναι ότι οι τροχοί κινούνται μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα, επομένως η απόκριση είναι άμεση και γραμμική. Το σύστημα του Qashqai σχεδιάστηκε για να προσφέρει την απόκριση, την ομαλή και αθόρυβη εμπειρία οδήγησης που θυμίζει ένα καθαρό EV, αλλά χωρίς την ανάγκη σύνδεσης για επαναφόρτιση.

Το πλεονέκτημα του συστήματος e-POWER είναι ότι ο κινητήρας λειτουργεί στο βέλτιστο εύρος και στην βέλτιστη αναλογία συμπίεσης, με αποτέλεσμα την βέλτιστη απόδοση καυσίμου αλλά και χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι η ελάχιστη επιβάρυνση που αποφέρει το e-POWER στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

Nissan

Χάρη στην ηλεκτροκίνηση, δεν υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή ροπής όπως συμβαίνει σε ένα παραδοσιακό υβριδικό, όπου μπορεί να υπάρξει ξαφνική αύξηση των στροφών του κινητήρα όταν απαιτηθεί άμεση επιτάχυνση. Η άμεση απόκριση του συστήματος e-POWER προσφέρει μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία οδήγησης σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης, σε καταστάσεις υψηλών επιταχύνσεων ή υψηλών ταχυτήτων, η μονάδα ελέγχου διαχείρισης ενέργειας στο σύστημα e-POWER μπορεί να στείλει την ισχύ που παράγεται από τον κινητήρα 1,5 λίτρων απευθείας στον ηλεκτροκινητήρα, μέσω του μετατροπέα, για να ενισχύσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από την μπαταρία.

Nissan

Κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα, η κινητική ενέργεια ανακτάται και διοχετεύεται πίσω στην μπαταρία για βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Λειτουργίες οδήγησης

Το Qashqai e-POWER επωφελείται από μια τεχνολογία οδήγησης «με ένα πεντάλ» που ονομάζεται e-Pedal step. Σχεδιασμένο για να διευκολύνει την αστική οδήγηση, όπου ο οδηγός κινεί συχνά το πόδι του ανάμεσα στο γκάζι και το φρένο, το e-Pedal step επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει και να φρενάρει χρησιμοποιώντας μόνο το γκάζι.

Nissan

Εκτός από το e-Pedal step, υπάρχει επίσης ένα κουμπί “EV Mode”, το οποίο θέτει το αυτοκίνητο σε καθαρά ηλεκτρική λειτουργία, μια ιδανική επιλογή για οδήγηση σε αστικές περιοχές.

Επιπλέον, όταν ενεργοποιείται η λειτουργία «brake regeneration» αυξάνεται το επίπεδο ενέργειας που συλλέγεται και τροφοδοτείται στην μπαταρία.

Διαβάστε επίσης: Οδηγούμε το υβριδικό Nissan Qashqai e-Power

Η τρίτη επιλογή για την βελτιστοποίηση της οδηγικής απόδοσης είναι το “Eco-mode” που ρυθμίζει την απόκριση του γκαζιού, γεγονός που ενθαρρύνει ένα πιο ήρεμο στυλ οδήγησης, με θετική επίδραση στην οικονομία καυσίμου.

Nissan

Το e-POWER είναι μια ιδανική τεχνολογία για όσους αντιμετωπίζουν καθημερινά αστικά ή προαστιακά ταξίδια, θα ήθελαν να μεταβούν σε ένα πλήρως EV στο μέλλον, αλλά δεν μπορούν να επαναφορτίσουν εύκολα ή δεν είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση σε πλήρως ηλεκτρικό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ