top icon
Κόσμος

O νέος βασιλιάς της «Πράσινης Κόλασης» είναι η Mercedes-AMG One (+video)

Η Mercedes-AMG One έσπασε τα χρονόμετρα στο Nurburgring και πλέον είναι το ταχύτερο αυτοκίνητα παραγωγής. Και όχι μόνο.

Η νέα Mercedes-AMG One, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ό,τι πιο κοντινό με μονοθέσιο της F1 για χρήση ακόμα και σε δημόσιο δρόμο, είναι ο νέος βασιλιάς στην «Πράσινη Κόλαση» στην κατηγορία των super-sport αυτοκινήτων, αλλά και συνολικά σε εκείνη των αυτοκινήτων παραγωγής, με χρόνο 6 λεπτών και 35.183 δλ.

Κλέβοντας το στέμμα από την Porsche 911 GT2 RS Manthey-Racing (διαβάστε περισσότερα εδώ) κατά κάτι λιγότερο από 10 δλ., πίσω από το τιμόνι της απολύτως νορμάλ Mercedes-AMG One που χρησιμοποιήθηκε για το εν λόγω εγχείρημα βρέθηκε στις 28 Οκτωβρίου ο οδηγός αγώνων του Πρωταθλήματος DTM και πρεσβευτής της γερμανικής μάρκας, Maro Engel.

Ωστόσο, το απόλυτο ρεκόρ στο ‘Ring (6 λεπτά και 5.336 δλ.) του ηλεκτρικού VW ID. R παραμένει άπιαστο όνειρο (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ)..

Mercedes-AMG One - Nurburgring

Πως η Mercedes-AMG έσπασε το ρεκόρ

Τεχνικά, το όχημα που έσπασε ρεκόρ είχε όλα όσα προσφέρει η βασική Mercedes-AMG One που φέρνει την υβρδική τεχνολογία κίνησης της F1 από την πίστα στους δρόμους για πρώτη φορά. Με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες, το υβριδικό σύστημα με την ονομασία E-Performance αποδίδει συνολικά 782 kW (1.063 ίπποι), με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 352 χλμ./ώρα.

Στους υπόλοιπους τομείς ξεχωρίζει το carbon μονοκόκ και το αμάξωμα από ανθρακονήματα, η ενεργή αεροδυναμική, η ανάρτηση τύπου push-rod καθώς και η πλήρως μεταβλητή τετρακίνηση AMG Performance 4MATIC+ με υβριδικό πίσω άξονα και ηλεκτροκίνητο εμπρός.

Mercedes-AMG One - Nurburgring

Κατά τη διάρκεια της επίτευξης του γύρου-ρεκόρ, επιλέχθηκαν οι μέγιστες τιμές κάμπερ και το πρόγραμμα οδήγησης «Race Plus», το οποίο μεταφράζεται σε μια επιλογή με ενεργή, μέγιστη δυνατή αεροδυναμική διαμόρφωση, χαμηλωμένο κατά 37 και 30 χλστ. ύψος εμπρός και πίσω – και φυσικά, πλήρη ισχύ από όλους τους κινητήρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα DRS ενεργοποιείται από τον οδηγό πατώντας ένα κουμπί στο τιμόνι. το οποίο ανασύρει τις μπροστινές περσίδες στα φτερά καθώς και το άνω στοιχείο της πίσω πτέρυγας δύο σταδίων. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει επιβράδυνση ή έναν ορισμένο βαθμό πλευρικής επιτάχυνσης, τα στοιχεία αυτά εκτείνονται ξανά.

Mercedes-AMG One - Nurburgring

Για την επίτευξη του ρεκόρ, ο Maro Engel  χρειάστηκε να αξιοποιήσει μια έξυπνη στρατηγική όσον αφορά τη διαχείριση της ενέργειας της Mercedes-AMG One. Αυτό σημαίνει ότι o οδηγός δεν μπορούσε να επιταχύνει φτάνοντας στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα σε όλα τα τμήματα της πίστας, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί την ενέργεια. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε το σύστημα τεσσάρων σταδίων Energy Flow Control (EFC) σηκώνοντας το πόδι του από το γκάζι λίγο νωρίτερα σε ορισμένα τμήματα, (βλ. lift and coast). Επιπλέον, o Maro Engel χρησιμοποίησε και την ανάκτηση ενέργειας κατά τη διαδικασία της πέδησης, με την μπαταρία να συνχίζει να παρέχει αρκετή ισχύ ακόμα και στο τμήμα Döttinger Höhe, που εξασφάλισε τελική ταχύτητα 338 χλμ./ώρα.

Mercedes-AMG One - Nurburgring

Mercedes-AMG One: Τεχνικά και άλλα

Το σύστημα κίνησης E-Performance της Mercedes-AMG που χρησιμοποιείται στην One αποτελείται από έναν υβριδικό, υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα εσωτερικής καύσης με συνολικά τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας έχει ενσωματωθεί στον υπερσυμπιεστή, ο άλλος έχει εγκατασταθεί απευθείας στον κινητήρα εσωτερικής καύσης με σύνδεση στον στροφαλοθάλαμο, ενώ οι δύο εναπομείναντες, που αποδίδουν ο καθένας 120 kW, κινούν τους εμπρός τροχούς.

Ο υβριδικός V6 βενζινοκινητήρας των 1,6 λίτρων, o οποίος συνεπικουρείται από μια μπαταρία 8,4 kWh, έχω αρωγό έναν ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τούρμπο και τέσσερις επικεφαλής εκκεντροφόρους που κινούνται με γρανάζια. Για την επίτευξη υψηλών στροφών, τα μηχανικά ελατήρια των βαλβίδων έχουν αντικατασταθεί από πνευματικά επιτρέποντας ρυθμούς περιστροφής έως και τις 11.000 σ.α.λ. Ωστόσο, για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και χρήση της εμπορικά διαθέσιμης βενζίνης, παραμένει σκόπιμα κάτω από το μέγιστο όριο των στροφών του.

Mercedes-AMG One - Nurburgring

Η Mercedes-AMG προσφέρει τρεις διαφορετικές αεροδυναμικές διαμορφώσεις για την One. Η πρώτη είναι η Highway, στην οποία οι εισαγωγές αέρα είναι κλειστές, τα ενεργά πτερύγια στον μπροστινό διαχύτη εκτείνονται και η πίσω πτέρυγα ανασύρεται. Η δεύτερη είναι η Track Max Downforce, στην οποία ανοίγουν οι εισαγωγές και τα πτερύγια και η πίσω αεροτομή εκτείνεται πλήρως, ενώ διαθέσιμη είναι και η Race DRS, στην οποίο οι αγωγοί και οι περσίδες είναι κλειστές και το πτερύγιο της πίσω αεροτομής ανασύρεται πλήρως.

Διαβάστε επίσης: Ο πλήρης τεχνικός φάκελος της Mercedes-AMG One

Δείτε το on-board βίντεο από την επίδοση-ρεκόρ της νέας Mercedes-AMG One στο Nurburgring:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Mercedes-AMG One - Nurburgring
  • Mercedes-AMG One - Nurburgring
  • Mercedes-AMG One - Nurburgring
  • Mercedes-AMG One - Nurburgring
  • Mercedes-AMG One - Nurburgring
  • Mercedes-AMG One - Nurburgring
  • Nurburgring
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ