Επικαιρότητα Κόσμος

O νέος, υβριδικός και 3λιτρος V6 κινητήρας της Aston Martin (+video)

Η Aston Martin έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες και πλούσιο οπτικό και φωτογραφικό υλικό για τον νέο, υβριδικό κινητήρα της, ο οποίος θα βρει θέση σε «κεντρομήχανα» σπορ μοντέλα της γκάμας της.

Ο νέος κινητήρας της Aston Martin φέρει την κωδική ονομασία TM01 αποτίοντας με αυτή φόρο τιμής στον εμβληματικό μηχανικό της βρετανικής φίρμας της δεκαετίας του '50 και '60, ο Tadek Marek. Καθώς η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εξέλιξή της οδεύει προς την κατεύθυνση κατασκευής του πρώτου in-house κινητήρα της από το 1968, η εν λόγω μονάδα έχει ήδη υποβληθεί σε μια σειρά εκτεταμένων δοκιμών στο δυναμόμετρο.

Aston Martin V6

Όπως ανακοίνωσε η Aston Martin, o TM01 κινητήρας θα είναι 6κύλινδρος σε διάταξη V και θα διαθέτει μέγιστη χωρητικότητα 3,0 λίτρων, έχοντας στο πλευρό του σύστημα υπερτροφοδότησης καθώς και μία σειρά υβριδικών συστημάτων που θα εξασφαλίσουν ότι θα είναι «ο πιο ισχυρός της γκάμας». Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά ισχύος και ροπής, η βρετανική εταιρεία αναφέρει πως «για κάθε εφαρμογή του συγκεκριμένου κινητήρα θα καθορίζονται τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που εξυπηρετεί κάθε μοντέλα, τα οποία θα επιβεβαιώνοντας κατά το λανσάρισμα κάθε ενός ξεχωριστά.»

Ένα από αυτά θα είναι και η νέα Valhalla.

Aston Martin Valhalla

Η βρετανική εταιρεία επισημαίνει με έμφαση ότι πολλά από τα τεχνολογικά καλούδια του TM01 κινητήρα προέρχονται από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την εξέλιξη της εντυπωσιακής Valkyrie. Όπως αφήνεται να εννοηθεί, το σύστημα υπερτροφοδοότησης θα βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα στο V που διαμορφώνουν οι 6 κύλινδροί του, γεγονός που διασφαλίζει συμπαγείς διαστάσεις και βάρος το οποίο θα κυμαίνεται κάτω από το άτυπο φράγμα των 200 κιλών.

Aston Martin V6

Ο κινητήρας θα εγκατασταθεί ακριβώς πίσω από την καμπίνα επιβατών – με άλλα λόγια στο κέντρο του αμαξώματος - και θα είναι εφοδιασμένος με σύστημα ξηρού κάρτερ εξασφαλίζοντας παράλληλα πολύ χαμηλό κέντρο βάρους. Εξίσου σημαντικές είναι οι διαβεβαιώσεις της βρετανικής φίρμας αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του εν λόγω συνόλου, ,το οποίο έχει εξαρχής σχεδιαστεί για να καλύπτει τις το μελλοντικό πρωτόκολλο εκπομπών Euro 7.

Aston Martin V6

Ο Joerg Ross, διευθύνων επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης κινητήρων της Aston Martin δήλωσε:

«Αυτό το εγχείρημα ήταν από την αρχή για εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Είχαμε την ελευθερία να διερευνήσουμε και να καινοτομήσουμε με τρόπο που δεν μπορούσαμε να το κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Το πιο σημαντικό ήταν ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι που να αρμόζει στην ονομασία ΤΜ01.»

Aston Martin V6

Ο πρόεδρος και CEO της Aston Martin, Andy Palmer, είπε:

«Η επένδυση σε δικούς σου κινητήρες είναι μια πρόκληση για εμάς. Ατενίζοντας το μέλλον, αυτή η μονάδα ισχύος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για πολλά από όσα προγραμματίζουμε να κάνουμε - και οι πρώτες ενδείξεις του τι μπορεί να επιτύχει αυτός ο κινητήρας είναι πραγματικά ελπιδοφόρα.»

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

Ψηφίστε το πιο όμορφο sport coupe των τελευταίων 50 ετών. Προσοχή, δεν αναζητούμε το καλύτερο αλλά το πλέον όμορφο από το 1970 μέχρι σήμερα.

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου