top icon
Κόσμος

Oι νέες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού της Honda

Η Honda αποκάλυψε τις τεχνολογίες επόμενης γενιάς του συστήματος ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού Honda SENSING 360, καθώς και του Honda SENSING Elite, μιας κορυφαίας παραλλαγής του Honda SENSING αντίστοιχα.

Με όραμα μία κοινωνία με μηδενικά ατυχήματα για όλους τους χρήστες των δρόμων, όπως αποτυπώνεται στο παγκόσμιο σλόγκαν Safety for Everyone, η Honda υποστηρίζει την έρευνα και εξέλιξη τεχνολογιών ασφάλειας τόσο σε επίπεδο υλισμικού (hardware) όσο και λογισμικού (software). Το σύστημα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού Honda SENSING που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η Honda στα μοντέλα μαζικής παραγωγής της είναι εγκατεστημένο στο 99% όλων των νέων μοντέλων αυτοκινήτων της Honda που πωλούνται στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και στο 86% παγκοσμίως. Οι αθροιστικές πωλήσεις οχημάτων που είναι εφοδιασμένα με Honda SENSING ανέρχονται τώρα σε 14 εκατομμύρια μονάδες.

Η Honda εξελίσσει συνεχώς τις λειτουργίες του Honda SENSING. Το 2021, η εταιρεία παρουσίασε το Honda SENSING Elite με τη λειτουργία Traffic Jam Pilot, που πληροί τις προϋποθέσεις για την τεχνολογία αυτοματοποιημένης οδήγησης Επιπέδου 3. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που απέκτησε μέσα από την έρευνα και εξέλιξη της τεχνολογίας Honda SENSING Elite, η Honda δημιούργησε το σύστημα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού που εξαλείφει τα τυφλά σημεία γύρω από το όχημα και συνεισφέρει στην αποφυγή συγκρούσεων και στη μείωση του φόρτου εργασίας του οδηγού στο τιμόνι. Η εφαρμογή του Honda SENSING 360 θα ξεκινήσει το 2022, με πρώτο σταθμό την Κίνα.

Honda SENSING 360

Τώρα, η Honda αποκαλύπτει την επόμενη γενιά τεχνολογιών του Honda SENSING 360, που θα εισάγει νέες λειτουργίες για τη μείωση του φόρτου του οδηγού ανιχνεύοντας μη φυσιολογικές συνθήκες στον ίδιο και το περιβάλλον του οχήματος για την αποφυγή συγκρούσεων. Αυτές οι νέες λειτουργίες θα προστεθούν στο υπάρχον Honda SENSING 360 και θα εφαρμοστούν διαδοχικά σε παγκόσμια βάση ξεκινώντας το 2024.

Στο πλαίσιο των τεχνολογιών επόμενης γενιάς του Honda SENSING Elite, η Honda ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα εξελιγμένες λειτουργίες που βασίζονται στις βελτιωμένες τεχνολογίες αναγνώρισης και κατανόησης που επιτυγχάνονται με τη χρήση των πρώιμων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Honda. Αυτές οι τεχνολογίες θα βοηθήσουν τον οδηγό να εξασφαλίσει μία ασφαλή και απρόσκοπτη μετάβαση από το σπίτι στον προορισμό του με απόλυτη ξεγνοιασιά, σε κάθε είδους δρόμο, συμπεριλαμβανομένων τώρα και των εκτός ταχείας κυκλοφορίας οδών.

Honda SENSING 360

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια, η Honda σκοπεύει να εξοπλίσει όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων της παγκοσμίως με το Honda SENSING (συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών 360 και Elite) με λειτουργία ανίχνευσης μοτοσυκλετών μέχρι το 2030. Επιπλέον, η Honda σκοπεύει να εφοδιάσει όλα τα νέα μοντέλα σε όλες τις σημαντικότερες αγορές με Honda SENSING 360 μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα συνεχίζει την προώθηση των λειτουργιών Honda SENSING. Μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτές, η Honda στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο από τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα Honda μέχρι το 2030.

Η Honda στοχεύει να πετύχει μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα όπου εμπλέκονται μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα Honda σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Αξιοποιώντας μοναδικά πλεονεκτήματα σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών ασφάλειας, η Honda θα εργαστεί με πάθος για μια κοινωνία με μηδενικά τροχαία ατυχήματα για όλους τους χρήστες των δρόμων

Honda SENSING 360

Πέρα από τις τρέχουσες τεχνολογίες του Honda SENSING 360 που βοηθούν τον οδηγό να αποφεύγει τις συγκρούσεις, η Honda θα προσθέσει τις ακόλουθες νέες τεχνολογίες για περαιτέρω μείωση του φόρτου του οδηγού, περιορίζοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων μέσω της ακριβούς ανίχνευσης μη φυσιολογικών καταστάσεων που συμβαίνουν στον οδηγό και το περιβάλλον του οχήματος. Μειώνοντας τις συγκρούσεις που σχετίζονται με θέματα υγείας ή ανθρώπινα λάθη με αυτές τις νέες τεχνολογίες, η Honda θα προσπαθήσει να προσφέρει οχήματα που ενθαρρύνουν τους πελάτες να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να γράφουν περισσότερα χιλιόμετρα.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες του Honda SENSING 360 θα προστεθούν στο υπάρχον Honda SENSING 360 διαδοχικά ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών κάθε περιοχής.

Advanced In Lane Driving με Hands-off Λειτουργία

Το σύστημα μειώνει το φόρτο του οδηγού λειτουργώντας το γκάζι, το φρένο και το τιμόνι για να τον βοηθήσει να διατηρήσει την κατάλληλη ταχύτητα του οχήματος και να παραμείνει στη λωρίδα του ακόμα και όταν έχει πάρει τα χέρια του από το τιμόνι. Εάν δεν υπάρχει κάποιο προπορευόμενο αυτοκίνητο, το σύστημα οδηγεί το όχημα κατά μήκος στο μέσο της λωρίδας, διατηρώντας την προκαθορισμένη ταχύτητα. Σε μία στροφή, το σύστημα ανιχνεύει εκ των προτέρων την καμπυλότητα της λωρίδας και βοηθά τον οδηγό να στρίψει ομαλά, μειώνοντας την ταχύτητα του οχήματος σύμφωνα με την καμπυλότητα που έχει ανιχνεύσει. Όταν υπάρχει προπορευόμενο αυτοκίνητο, το σύστημα βοηθά τον οδηγό να ακολουθήσει εκείνο το όχημα, διατηρώντας παράλληλα τη δέουσα απόσταση.

Advanced Lane Change με Hands-off Λειτουργία

Χρησιμοποιώντας το Advance In Lane Driving με λειτουργία Hands-off, όταν οδηγός ενεργοποιεί το Advanced Lane Change με Λειτουργία Hands-off, το σύστημα αξιολογεί την κατάσταση και βοηθά στην αλλαγή λωρίδας και/ή την προσπέραση του άλλου οχήματος υπό ορισμένες συνθήκες. Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο να κινείται με χαμηλή ταχύτητα, ειδοποιεί το οδηγό και μετά βοηθά στην προσπέραση και την επιστροφή στην αρχική λωρίδα.

Driver Emergency Support System

Όταν ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του συστήματος για ανάκτηση του ελέγχου από τον ίδιο, το σύστημα βοηθά στην επιβράδυνση και το σταμάτημα του οχήματος στην ίδια λωρίδα. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οδηγός δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα του συστήματος για ανάκτηση ελέγχου, το σύστημα κλιμακώνει τις ηχητικές προειδοποιήσεις και προτρέπει τον οδηγό να ανταποκριθεί. Εάν ο οδηγός συνεχίζει να μην αντιδρά, το σύστημα θα βοηθήσει στην επιβράδυνση και το σταμάτημα του οχήματος προειδοποιώντας τα υπόλοιπα οχήματα χρησιμοποιώντας το αλάρμ και την κόρνα, προκειμένου να προστατεύσει τον οδηγό, τους επιβάτες και τους άλλους χρήστες των δρόμων από τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης.

Exit Warning

Ενώ το όχημα είναι σταθμευμένο, όταν το σύστημα ανιχνεύσει άλλο όχημα που πλησιάζει από πίσω, η ένδειξη στην εμπρός κολόνα ή τον πλαϊνό καθρέπτη ανάβει για να βοηθήσει τους επιβάτες να αναγνωρίσουν ένα όχημα που πλησιάζει. Όταν το σύστημα ανιχνεύσει κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ της πόρτας του οχήματος που ανοίγει για να βγουν έξω οι επιβάτες και άλλων διερχόμενων οχημάτων, αναβοσβήνει μία ένδειξη και ένα ακουστικό σήμα ηχεί προκειμένου να τους ειδοποιήσει.

Driver Attention Warning and Collision Warning

Το σύστημα ανιχνεύει την κατάσταση του οδηγού, και όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με πεζό, ποδήλατο ή όχημα εξ αιτίας μειωμένης προσοχής, όπως όταν αφαιρείται ή οδηγεί απρόσεκτα, το σύστημα μειώνει την ταχύτητα του οχήματος, ειδοποιεί τον οδηγό και εφαρμόζει ροπή διεύθυνσης για να διατηρήσει το όχημα μέσα στη λωρίδα.

In-Lane Collision Avoidance Assist Technology

Όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με πεζό, ποδήλατο ή όχημα, και το σύστημα διαγνώσει ότι υπάρχει αρκετός χώρος μέσα στη λωρίδα στην οποία κινείται για να αποφευχθεί η σύγκρουση, τότε αυτό εξακολουθεί να μειώνει την ταχύτητα μέσα στη λωρίδα και βοηθά τον οδηγό στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύγκρουση.

Emergency Steering Support Technology

Όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με πεζό, ποδήλατο ή όχημα, και όταν ο οδηγός χειρίζεται το τιμόνι, το σύστημα συνεχίζει να μειώνει την ταχύτητα του οχήματος και να βοηθά στον έλεγχο διεύθυνσης.
Η Honda θα επιταχύνει την εξέλιξη του Honda SENSING Elite, μιας κορυφαίας παραλλαγής του Honda SENSING που διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας. Η εφαρμογή της πρώιμης τεχνολογίας AI της Honda, που “αναπτύσσεται” συγκεντρώνοντας εμπειρίες όπως και οι άνθρωποι, επιτρέπει στο σύστημα να αυξήσει την ικανότητά του να αναγνωρίζει περίπλοκες καταστάσεις και να διαχειρίζεται πιο σύνθετα περιβάλλοντα οδήγησης όπως σε οδούς που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο, η Honda θα προσπαθήσει να αναπτύξει τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τον οδηγό να εξασφαλίσει μία ασφαλή και απρόσκοπτη μετάβαση από το σπίτι στον προορισμό του, με απόλυτη ξεγνοιασιά και κάθε είδους δρόμο, ακόμα και δρόμους που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Honda θα συνεχίσει να καταγράφει πρόοδο στην εξέλιξη τεχνολογιών οι οποίες θα βοηθούν τον οδηγό σε δρόμους που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης μιας λειτουργίας hands-off σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης σε οδικές αρτηρίες, θα επιτρέπουν τις λειτουργίες hands-off σε διασταυρώσεις κατά την είσοδο και έξοδο από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και θα βοηθούν τον οδηγό σταθμεύοντας αυτόματα και βγαίνοντας από το γκαράζ σπιτιού. Η Honda θα αρχίσει να εφαρμόζει αυτές τις τεχνολογίες διαδοχικά ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Υποστήριξη οδηγού σε δρόμους που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας

Η Honda θα παρέχει στον οδηγό υποστήριξη σε δρόμους που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας, αξιοποιώντας τις εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης και ελέγχου που μπορούν να διαχειρίζονται ένα περίπλοκο περιβάλλον κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, η Honda θα επιδιώξει να εισάγει τεχνολογίες για την αποτροπή συγκρούσεων βασισμένες στην πρόβλεψη κινδύνου, καθώς και Adaptive Cruse Control (ACC) και Lane Keeping Assist System (LKAS) για δρόμους που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας, με σκοπό τη μείωση του φόρτου του οδηγού, και τη λειτουργία hands-off κατά την οδήγηση σε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε οδικές αρτηρίες.

Automatic parking assist

Το Honda Sensing Elite προσφέρει τώρα μία λειτουργία για αυτόματο παρκάρισμα και έξοδο από το γκαράζ του σπιτιού μιας οικογένειας ή από μια προκαθορισμένη θέση στάθμευσης σε ένα συγκρότημα γκαράζ κατοικιών. Στο μέλλον, η Honda σκοπεύει να υλοποιήσει μία λειτουργία ‘“automated valet parking” που θα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να χαζεύουν ή να κατεβαίνουν από το όχημά τους οπουδήποτε, πλέον του σπιτιού τους.

Driver assistance για όλες τις οδηγικές καταστάσεις σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας

Εκτός από τις υπάρχουσες λειτουργίες διατήρησης της λωρίδας, αλλαγής λωρίδας και Traffic Jam Pilot, το Honda SENSING Elite διαθέτει τώρα μία λειτουργία υποστήριξης οδηγού για την είσοδο και έξοδο από έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ